Vandeurzen vraagt versneld nieuwe inspecties rusthuizen na reeks in onze krant

BELGA
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft aan de Zorginspectie gevraagd versneld nieuwe inspecties uit te voeren bij Vlaamse rusthuizen. De bijkomende inspecties komen er naar aanleiding van de spraakmakende berichten in Het Laatste Nieuws over rusthuizen waar het eten maar 4 euro per dag mag kosten en waar pampers pas mogen worden ververst nadat ze voor 65 procent of zelfs volledig verzadigd zijn.

Volgens minister Vandeurzen blijkt uit een eerdere doorlichting van de Zorginspectie dat 80 procent van de rusthuizen goed tot zeer goed werkt.

"Maar de toestanden die in de krant vermeld worden zijn natuurlijk onaanvaardbaar", aldus Vandeurzen. De CD&V-minister heeft de Zorginspectie gevraagd om versneld nieuwe inspecties uit te voeren. Hij bekijkt ook de mogelijkheid om de Zorginspectie makkelijker onaangekondigde inspecties te laten uitvoeren. Nu kan dat enkel na een klacht.

Vandeurzen wil de sector ook aansporen tot meer transparantie. "Ik wil alle woonzorgcentra aanmoedigen om werk te maken van een corporate governance systeem en meer transparantie in de manier waarop men bestuurt".