Vandeurzen over schietincident met 14-jarig meisje: "Situatie is niet dramatisch afgelopen"

BELGA
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) benadrukte vanmiddag in het Vlaams parlement dat het Antwerpse Snelle Respons Team de situatie waarbij een 14-jarige meisje werd neergeschoten met een plastic kogel, heeft "kunnen beheersen". "De zaken zijn niet dramatisch afgelopen." Toch is Vandeurzen bereid het incident te evalueren en er eventueel conclusies uit te trekken.

Dat een 14-jarig Syrisch meisje in een jeugdinstelling vorige week een plastic kogel tegen de buik kreeg geschoten om haar te ontwapenen, zorgde voor heel wat vragen in het parlement. Eerder verdedigden de Antwerpse politie en burgemeester De Wever de aanpak van het Snelle Respons Team (SRT) al.

Jo Vandeurzen, vanuit zijn bevoegdheid Welzijn verantwoordelijk voor de jeugdinstellingen, was blij met de vragen van sp.a, N-VA en CD&V. "Het is goed dat het geproblematiseerd wordt. Het was geen evidente situatie, en alle inschattingen die gemaakt werden, moeten worden geëvalueerd. En dan kunnen we kijken of daar conclusies uit getrokken kunnen worden."

Om zich ten gronde over de zaak uit te spreken wil Vandeurzen evenwel het rapport van het Comité P afwachten. "Er is voldoende reden om achterdochtig of op zijn minst gealarmeerd te zijn. Maar of de politie al of niet correct heeft opgetreden, dat kunnen we enkel besluiten na een analyse van de feiten. Je moet er maar eens voor staan, dergelijke afwegingen worden in een tijdspanne van minuten gemaakt", aldus de CD&V'er.

'Je moet er maar eens voor staan, dergelijke afwegingen worden in een tijdspanne van minuten gemaakt'

Jo Vandeurzen
Klaas De Scheirder

"Zaken kunnen beheersen"

Voor definitieve conclusies is het nu dan ook nog te vroeg, vond Vandeurzen. Maar hij benadrukte wel dat "de zaken niet dramatisch zijn afgelopen, en dat men ze heeft kunnen beheersen."

Toch blijft een belangrijke vraag open, zo vindt hij: zijn er betere afspraken nodig? De situatie in de jeugdinstelling ging heel snel, vandaar de stappen die gezet zijn. "Ik ben zeer beducht voor het waarborgen van de fysieke en psychische integriteit van minderjarigen."

'Ik ben zeer beducht voor het waarborgen van de fysieke en psychische integriteit van minderjarigen'

Jo Vandeurzen

"Gekken met kalasjnikovs"

Vanop de oppositiebanken nam Freya Van den Bossche (sp.a) echter geen genoegen met die uitleg: "Het schokt me ongelofelijk dat u vindt dat het gebruik van een wapen misschien wel proportioneel was. Ik dacht dat het Snelle Respons Team voor gekken met kalasjnikovs was? Zo'n team stuur je niet af op kinderen in crisis."

Volgens Wouter Van Besien (Groen) heeft het weinig zin de analyse van het Comité P af te wachten. "Het bestuur van Antwerpen heeft zijn conclusie toch al klaar. Er zijn geen fouten gebeurd."

Daarmee reageert Van Besien op de uitspraak van Antwerps burgemeester Bart De Wever: "Het SRT heeft de situatie heel succesvol en professioneel afgerond", zei hij eerder over het incident. "Wat ik mis in de commentaren van al de heren achter hun bureau in Brussel is wat zij dan gedaan zouden hebben in die situatie? Het is net het hulpverleningscentrum zelf dat de politie heeft opgeroepen omdat het de situatie niet meer onder controle had."

'Het schokt me ongelofelijk dat u vindt dat het gebruik van een wapen misschien proportioneel was. Ik dacht dat het Snelle Respons Team voor gekken met kalasjnikovs was?'

Freya Van den Bossche