Vandeurzen investeert 72 miljoen euro extra in zorggarantie personen met een handicap

Photo News
De Vlaamse regering maakt volgend jaar 72 miljoen euro vrij voor de zorggarantie voor personen met een handicap. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen naar aanleiding van de Internationale Dag van Personen met een handicap. 

De Vlaamse regering zit op koers voor de geplande 330 miljoen euro investeringen in de ondersteuning van personen met een handicap deze legislatuur.  Sinds 1 januari 2017 maakte de sector voor personen met een handicap de omslag naar een persoonsvolgende financiering. Dit systeem zorgt ervoor dat personen met een handicap zelf de regie over hun ondersteuning kunnen voeren. Dit jaar zullen naar schatting 1.200 personen met een handicap een persoonsvolgend budget hebben gekregen.

Bij de begrotingsopmaak voor 2018 zette minister van Welzijn Jo Vandeurzen 72 miljoen euro extra opzij voor de ambitie van meer zorggarantie voor personen met een handicap. 

De investering past in de ambitie om voor iedereen zorggarantie te bieden. Vandaag zijn er nog steeds ongeveer 750 mensen die in de hoogste prioriteitengroep zitten - vaak mensen met een zware en complexe handicap - en die nog wachten op zorg. Voor die groep wil de regering nog deze regeerperiode een oplossing vinden. "In 2018 maakt Vlaanderen voor hen 16,2 miljoen euro vrij", luidt het.
Ook voor minderjarige personen met een handicap wordt in 2018 8,6 miljoen euro vrijgemaakt.

"De uitbreidingsmiddelen maken het mogelijk om meer mensen te helpen en zorggarantie te bieden aan wie dat het meest dringend nodig heeft. Maar ook de mensen met een minder dringende vraag hebben recht op een perspectief", aldus minister van Welzijn Jo Vandeurzen. 

Meer informatie is terug te vinden op: www.vaph.be. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DANY vandekerkhove

  niet vandeurzen wel de belasting betaler

 • Eric Loyens

  Eerst alles afpakken en dan een stukje terug geven die vent is doodziek want dat stukje dat hij terug gefft daar kan je niet mee overleven en je kosten dragen

 • Jan Verstrepen

  Hij bedoelt het wel goed maar in de praktijk, maanden vliegen bij mij de papieren in het rond bij de dienst gehandicapte personen maar daar blijft het dan bij , telkens ik denk naar de controle te moeten voor mijn erkenning krijg ik papieren dat ze iets niet hebben of verloren hebben en het spelletje herbegint.

 • Jo Meysmans

  Bijzonder goed nieuws zou ik zeggen ware het niet dat de aanvraagprocedure voor PvB bij VAPH veel te lang in beslag neemt. Ongeveer 12 maanden alvorens een beslissing wordt genomen. En dan heb je nog geen garantie op budget.

 • kamiel beke

  Dat is de kunst om als goede en daadwerkelijke politieker bekent te staat. Je budget zo verdelen dat je lepeltje per lepeltje kan uitdelen aan de meest klagende groep. De mensen denken dan, hij heeft iets voor ons gedaan, maar vergeten dat het geld dat hij zo vriendelijk wegschenkt uit de belastingpot komt, waaraan zij helpen betalen. De huichelaar.