Vanderjeugd: “Weerstand tegen paars-groen zit bij sommige Open Vld'ers heel diep”

Kandidaat-voorzitter Francesco Vanderjeugd.
Joke Couvreur Kandidaat-voorzitter Francesco Vanderjeugd.
De weerstand tegen regeringsonderhandelingen die tot de vorming van een paars-groene coalitie moeten leiden, zit bij sommige leden van Open Vld "heel diep". Dat heeft kandidaat-partijvoorzitter van de Vlaamse liberalen Francesco Vanderjeugd vandaag gezegd in ‘De Zevendag Dag’. "Je hebt een sterke meerderheid nodig. De nipte meerderheid in de Kamer zou wel eens snel geen meerderheid meer kunnen zijn. Ik hoop dat men voor stabiliteit kiest."

Morgen komt het partijbestuur van Open Vld samen. Daar lijkt beslist te zullen worden of er meegestapt wordt in paars-groen. Volgens Vanderjeugd is het logisch dat binnen de partij de meningen daarover verdeeld zijn. Zelf wijst Vanderjeugd op de "zeer krappe meerderheid" van Open Vld, MR, PS, sp.a, Groen en Ecolo.

"Paars-groen heeft maar één zetel op overschot, terwijl je net een sterke meerderheid nodig hebt", zegt hij. "Ik weet uit goede bron dat het bij sommigen heel diep zit. De nipte meerderheid in de Kamer zou wel eens snel geen meerderheid meer kunnen zijn. Ik hoop dat men voor stabiliteit kiest en dat men in België orde op zaken zet." Halen de paars-groene partijen CD&V aan boord, dan zouden de twaalf zetels van die partij voor een meerderheid van 88 op een totaal van 150 zorgen.

Burgemeester Johny De Raeve uit Zonhoven denkt niet dat zijn partij intern verdeeld is. "Dat is een beetje de rol die de media willen spelen, maar de meeste partijleden zijn genuanceerd. Ik denk niet dat er ruzie is, wij gaan voor inhoud. Welke coalitie er komt, is dan in feite bijkomstig.”

BEKIJK OOK:
77 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Nols

  Zou de VLD het nu echt van een coiffeur laten afhangen, feit is dat als paars groen er niet komt we binnen 3 jaar nog geen regering hebben. Of korter geformuleerd dat we allemaal geschoren zijn door één coiffeurke.

 • Dan Midden

  waar is de tijd dat open vld opkwam voor de middenstand? Hun grootste winst ooit kwam er na de publicatie van de burgermanifesten in 1999 zijnde 14% van de belgische stemgerechtigden, na dit te verloochenen gaat het steeds verder bergaf, nu vertegenwoordigen ze nog 7% van de kiezers in België dus halvering op 20j. Zelfs cd&v zakte niet zo sterk. Aantal kiezers VU/VB is ondertussen verdubbeld. Gaan ze opnieuw dezelfde bocht maken als verhofstad en opnieuw halveren in leden en stemmen?

 • Gino Denil

  Paars-groen zal er komen omdat nieuwe verkiezingen nog een onmogelijker toestand zouden creëren. En geen enkele traditionele partij - N-VA inbegrepen - dat aandurft. Alles wat we nu meemaken is het voorprogramma.

 • Walther Temmerman

  De enige reden waarom er zonder de PS geen regering kan gevormd worden is omdat in ons zogenaamd democratisch bestel een Waalse stem zoveel meer waard is dan een Vlaamse. Begrijpe wie kan en dit in 2019.

 • Maurice Berden

  Paars groen gaat er niet komen, daarvoor is er teveel weerstand binnen de Vld. Maar....wat dan?