Vandeput stelt toekomstplan Defensie uit tot september

PHOTO_NEWS
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zal rond Pasen slechts met de grote lijnen van zijn hervormingsplan voor het leger naar de ministerraad trekken. De grote besparingsoefening die defensie opgelegd kreeg, maakt het immers "onmogelijk" om zijn strategisch plan tegen dan volledig rond te krijgen, zei hij vandaag.

"Rond Pasen zal ik de regering om een 'go' vragen voor de grote lijnen van het plan", zei Vandeput in de Kamercommissie Defensie. Met 225 miljoen euro besparingen dit jaar - wat oploopt tot 400 miljoen in 2019 - was een volledig plan uitwerken op zes maanden volgens hem echter "onhaalbaar".

Verfijnen
Tegen de parlementaire zomervakantie wil Vandeput een tweede keer langs de ministerraad passeren, dit keer met een verdere verfijning van het plan. Rond de parlementaire rentree in september volgen dan de uitvoeringsplannen. Begin volgend jaar zouden de eerste maatregelen in voege moeten treden. "Op 1 januari", verzekerde de minister nog.

Vorige week benadrukte Vandeput nog dat hij niet aan een besparingsnota werkt. "Het strategisch plan zal vertrekken vanuit een wit blad", zei hij in 'De Zondag'. "Maar ik kan nu al met zekerheid zeggen dat een budget van 2,1 miljard euro onvoldoende zal zijn voor de noodzakelijke investeringen." 

Rond Pasen zal ik de regering om een 'go' vragen voor de grote lijnen van het plan

Steven Vandeput

"Zonder visie"
Oppositiepartij Groen vreest daar echter voor. "Het is maar de vraag of het strategisch plan eind dit jaar nog op tijd komt voor de begrotingsopmaak 2016", reageert Kamerlid Wouter De Vriendt, die vreest dat in 2016 "opnieuw in het wilde weg" bespaard zal moeten worden "zonder voorafgaande visie".

Aanpassingswerken
Sp.a-collega Alain Top waarschuwt dan weer dat de vertraging ook andere dossiers kan doen uitlopen, zoals bijvoorbeeld de aanpassingswerken die nodig zijn om de nieuwe, grote A400M-vrachtvliegtuigen te kunnen ontvangen op de luchthaven van Melsbroek.

Het is maar de vraag of het strategisch plan eind dit jaar nog op tijd komt voor de begrotingsopmaak 2016

Wouter De Vriendt
BELGA