Vandeput mag meer dan 85.000 (!) computers aankopen

Minister van Defensie en Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA)
Photo News Minister van Defensie en Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA)
Minister van Defensie en Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) mag meer dan 85.000 pc's voor een periode van vier jaar leasen en aankopen. Hij heeft daarvoor vandaag toestemming gekregen van de ministerraad. Het gaat volgens de minister om de grootste overheidsopdracht ooit van de federale regering binnen deze categorie.

De computers zijn bestemd voor het ministerie van Defensie, alle federale overheidsdiensten, acht instellingen van openbaar nut, zeven openbare instellingen van de sociale zekerheid, negen wetenschappelijke instellingen en vijftien andere federale instellingen. Om kleinere bedrijven of kmo's aan de markt te kunnen laten deelnemen, wordt de opdracht verdeeld in loten.

Het is Defensie dat voor de andere deelnemende overheidsinstellingen het gemeenschappelijk aankoopcontract in de markt plaatst. Logisch, vindt minister Vandeput. "Defensie heeft een lange ervaring met meerjarenplanning van de behoeften en geeft er opleidingen aan de federale overheidsinstellingen over". Bovendien schreef het ministerie mee aan het KB dat systematisch voorrang geeft aan gemeenschappelijke aankopen voor de federale overheid.

Volgens de minister staan momenteel dertig gemeenschappelijke opdrachten in de steigers. "Door systematisch voorrang te geven aan gemeenschappelijke aankopen, hebben we het federaal aankoopbeleid efficiënter gemaakt", zegt Vandeput. "Maar het kan nog beter. Ik heb daarom de opdracht gegeven aan mijn administratie om bijkomende voorstellen voor een federaal aankoopbeleid uit te werken".
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Temmerman

  Zal weer veel geld in de zakken verdwijnen.

 • Victor Munster

  Ambtenaren en computers. Misschien gaan we nu eens echt kunnen meten hoeveel werk die verzetten en van welke kwaliteit het is. En wat betreft de NATO; het zou WEL zinvol zijn om de NATO te laten beslissen over de vervanging van die gevechtsvliegtuigen. Iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat een leger niet kan vliegen met vijf verschillende types van gevechtsvliegtuigen.

 • Marc Baeyens

  Het moet de PS duchten tegenvallen dat zij niet meer de minister van defensie in hun rangen hebben. Met de reputatie van links zou daar heel wat geld in verkeerde zakken zijn beland.

 • Michel Van Limbergen

  @Jose Van Hauwaert dus wat ik al dacht, de N-VA secretariaten moeten gevuld worden! Krijg maar het schaamrood omdat je je geen vraag stelt bij alles wat hier gebeurd! Woehahahaha

 • Ronny Biesen

  Ben benieuwd wat dat weer gaat kosten, want de overheid heeft geen verstand van zaken doen.