Vandeput: "Brief VS-ambassadrice niet naast ons neer leggen"

Minister van Defensie Steven Vandeput.
BELGA Minister van Defensie Steven Vandeput.
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) reageert vanuit Tunis begripvol op de kritiek van de Amerikaanse ambassadrice Denise Bauer. Die riep België vanmorgen op om meer in defensie te investeren. "We kunnen het ons niet permitteren te besparen op onze collectieve verdediging", schreef ze in een opiniestuk. Vandeput (N-VA) hoopt op steun van zijn coalitiegenoten.

"Het is geen geheim dat ik de solidariteit met onze internationale partners, ook op het vlak van budget, belangrijk vind", zegt Vandeput. "Op dit moment werken we binnen de regering hard aan een strategisch plan, waarbij ik mijn partners in de regering oproep om deze open brief niet zomaar naast zich neer te leggen."

De N-VA'er onderstreept dat een ambassadeur "in een normale situatie" niet zomaar open brieven schrijft. "Ik kan niet inschatten welke impact deze brief uiteindelijk heeft. Ik begrijp ook dat onze premier gesproken heeft met Amerikaanse president en daar heeft hij dezelfde boodschap te horen gekregen."

Strategisch hervormingsplan

De brief komt Vandeput in elk geval niet ongelegen. Hij dringt al maanden bij zijn coalitiepartners aan op extra middelen, om tot een zo ambitieus mogelijk strategisch hervormingsplan voor het leger te kunnen komen. Maar voorlopig kwam er geen doorbraak.

"Welk effect het zal hebben op de andere regeringspartners? Ik weet het niet. Zo'n brief is een zwaar signaal. Maar brengt ook de boodschap bij veel mensen", aldus nog Vandeput. "Ik heb een voorstel gedaan rond Pasen, een tweede voorstel voor het reces. Ik heb alternatieve scenario's uitgewerkt. Laat ons zeggen: ik blijf geloven dat een defensie die solidair en evenwichtig is een investering zal vergen."