Vande Lanotte zet deur open voor vierpartijenregering met Groen

BELGA
Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte zet als eerste de deur open voor een Vlaamse regering met CD&V, Open Vld, de sp.a én de groenen. "Voor ons mag Groen erbij", zegt hij in een interview met De Tijd.

Uit de jongste peilingen van De Morgen, Het Laatste Nieuws en VTM blijkt dat een Vlaamse regering met de traditionele partijen CD&V, sp.a en Open Vld niet aan een meerderheid in zetels zou geraken. De kans is reëel dat een regering zonder de N-VA enkel mogelijk is met vier partijen, met Groen erbij.

Voor veel partijen is zo'n 'anti-N-VA-regering' geen aantrekkelijk vooruitzicht, maar voor Vande Lanotte is dat "geen probleem". Integendeel, zo laat het sp.a-boegbeeld verstaan. "Het is altijd goed dat in een regering meer progressieve mensen zitten. Wij hebben in 2010 ook voorgesteld om de groenen erbij te nemen. Maar Open Vld en CD&V zagen dat niet zitten en Ecolo wou niet."

"De inhoud telt"
De sp.a-coryfee ziet het liefst een zogenaamde olijfboomcoalitie van CD&V, sp.a en Groen tot stand komen, maar "dat is jammer genoeg niet realistisch". Door de deur open te zetten voor een vierpartijenregering met Groen maakt Vande Lanotte duidelijk dat er een alternatief is voor een N-VA-regering. "Niet het aantal partijen, maar de inhoud telt."

Op federaal niveau sluit Vande Lanotte niet uit dat Di Rupo II er komt. "Maar alles hangt af van de uitslag. Als we alle drie winnen, gaan we niet zeggen dat we niet meer verder willen."