Vande Lanotte: "Regering-Di Rupo verliest in Wallonië, maar wint in Vlaanderen"

BELGA
"Het is een merkwaardig iets: de regering-Di Rupo verliest in Wallonië, maar wint één zetel in Vlaanderen." Sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte stelt vast dat de federale verkiezingen ervoor gezorgd hebben dat de Vlaamse partijen die samen de uittredende regering vormen, nu een meerderheid aan Vlaamse kant hebben. Dat zei hij in een reactie op de VRT.

Uit de gegevens waar Vande Lanotte op het ogenblik van het interview over beschikte, bleek dat sp.a een Kamerzetel verliest, terwijl zowel CD&V als Open Vld er een wint. Samen komen die partijen daarmee aan 44 zetels in de Kamer, waar in de voorbije legislatuur 88 Vlamingen zetelden.

"Dat is een merkwaardig iets. Terwijl de regering verliest in Wallonië, wint ze een zetel in Vlaanderen", zei Vande Lanotte. "Het is goed om dat eens te analyseren."

Het is de opdracht om bij de vorming van een Vlaamse en een federale regering vlug tot resultaten te komen, klonk het. "Er zijn alternatieven op alle niveaus, het wordt best nog spannend."

Wat zijn eigen partij betreft, noemt Vande Lanotte de uitslagen nog 'voorlopig'. "Gent moet nog binnenkomen en dat heeft een grote impact op Oost-Vlaanderen, Brugge heeft nog een grote impact op West-Vlaanderen." In de kustprovincie tekent de sp.a wel voor een winst tussen de twee en de drie procent, daar is Vande Lanotte heel blij mee.