Vande Lanotte: "15 à 16 procent maakt kans op tripartite reëel"

Johan Vande Lanotte (sp.a).
BELGA Johan Vande Lanotte (sp.a).
"Als de sp.a 15 à 16 procent haalt, dan is de kans op een tripartite reëel. Doe je daar drie procent af, dan is de kans dat je in Vlaanderen een regering vormt zonder de N-VA wel erg klein." Met die bewoordingen zet sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte de keuze voor zijn partij op scherp. Hij doet dat in een interview met Schamper, het studentenblad van de Universiteit Gent.

Net als in zijn 1 mei-toespraak raadt Vande Lanotte linkse kiezers af op PVDA+ of op Groen te stemmen. "Hoe beter Groen en PVDA+ schoren, hoe dichter de N-VA bij haar doelstelling zit. Zo simpel is dat. Mensen kijken altijd vreemd als ik dat zeg, maar we zagen hetzelfde al in Antwerpen: PVDA+ groeide er sterk en De Wever werd burgemeester", aldus Vande Lanotte.

De versnippering van stemmen op links maakt de kans op een linkse regeringsdeelname kleiner, luidt de redenering. "Het enige realistische alternatief voor een rechtse regering van N-VA, CD&V en eventueel Open Vld is de klassieke tripartite. Dat is jammer, maar het is niet anders." Volgens Vande Lanotte kan er zo'n klassieke tripartite komen als zijn partij 15 à 16 procent haalt. Scoort sp.a echter drie procent minder, dan komt er wellicht een regering met N-VA.

"Beter niet in regering gestapt"
In het interview met Schamper geeft Vande Lanotte ook toe dat zijn partij - achteraf gezien - misschien beter niet in een Vlaamse regering met N-VA was gestapt. "Hadden we geweten hoe de laatste twee jaar zou lopen: nee." Volgens het sp.a-kopstuk kon aanvankelijk goed samengewerkt worden met N-VA, maar is het onderwijsdossier "een afknapper van formaat" geweest. Bovendien is N-VA volgens hem de voorbije twee jaar "verveld tot een extreem liberale versie van zichzelf".

Aan het slot van het interview laat de Oostendenaar nog verstaan dat hij zich graag de komende jaren zou bezighouden met Gezondheidszorg. "Daar wachten enorme uitdagingen. (...) Als u mij vraagt wat mij het meest intrigeert zou ik dat zeggen. Volksgezondheid."