Vandaag vrouwenstaking op Internationale Vrouwendag

Een protestactie in het kader van Internationale Vrouwendag in Brussel in 2017.
BELGA Een protestactie in het kader van Internationale Vrouwendag in Brussel in 2017.
Wat als vrouwen voor een dag het werk zouden neerleggen? Die vraag inspireerde het "Collecti.e.f 8 maars" om vandaag -op Internationale Vrouwendag- aan alle vrouwen in België op te roepen hun dagelijkse activiteiten te staken. Vakbonden ACV en ABVV steunen de oproep. Hoe groot de actiebereidheid zal zijn, valt moeilijk in te schatten, maar op het openbaar domein zal de actie wél goed zichtbaar zijn. 

Orgelpunt wordt een lawaai-evenement aan het Brusselse centraal station om 14 uur en om 17 uur een optocht die daar start. Ook in andere steden zoals Antwerpen, Gent en Leuven zijn samenkomsten gepland.

De actie is gericht tegen onder meer discriminatie op de werkvloer en de loonkloof die er nog altijd bestaat tussen mannen en vrouwen. Maar ook tegen de zogenaamde 'tampontaks', waarbij er een specifieke heffing is op een vrouwenproduct.

"Elke vrouw kan op haar manier deelnemen aan de staking, volgens haar mogelijkheden en voorkeuren, haar behoeftes en dagelijkse realiteit. Wie het werk niet kan neerleggen, stellen we voor om lawaai te maken op de plaats waar ze zich die dag om 14 uur bevinden", legt Moana Genevey, lid van het collectief, uit. "De actie steunen kan ook door zich in het paars te kleden, een affiche op te hangen, een schort, handdoek of paar huishoudelijke handschoenen aan de brievenbus te hangen, ... ", voegt Malika Roelants toe.

21 procent minder loon dan mannen

Vakbonden ACV en ABVV steunen de vrouwenstaking. De bonden focussen op de loonkloofproblematiek. "Jaarlijks verdienen vrouwen 21 procent minder dan mannen. Hun pensioenbedrag ligt 28 procent lager. Op 8 maart gaan we voor 0 procent", klinkt het bij het ACV. De vakbonden zien verschillende oorzaken, zoals het feit dat meisjes andere keuzes maken in het onderwijs, daardoor vaker in minder goed betalende sectoren terechtkomen en ook te maken hebben met onvrijwillig deeltijds werk. Tot slot is er nog het zogenaamde "glazen plafond".

Hinder?

Of de staking vandaag veel hinder zal veroorzaken, is koffiedik kijken. Een korte rondvraag bij ziekenhuizen en crèches in Vlaanderen leert alvast dat die geen organisatorische problemen verwachten. De Franstalige vakbond CNE stelt wel een aantal stakersposten op aan ziekenhuizen in onder meer Bergen, La Louviere en Gosselies. 

In Brussel zijn er acties gepland bij onder meer ziekenhuizen, gemeentediensten, theaters, Oxfam en Caritas. De onderzoeksters van de ULB kondigen ook aan te zullen staken. En de vereniging Fem&LAW, die vrouwelijke juristen groepeert, heeft een stakingsoproep gelanceerd en gaat om 8 uur voor het Justitiepaleis demonstreren. Aan de (rechten)universiteit zijn vrouwen dan wel in de meerderheid, ze zijn veel minder talrijk in hogere functies, luidt hun betoog. 

De ophaling van vuilniszakken in Brussel is wel verstoord verstoord, zegt Net Brussel. Het gaat om ophalingen van witte en gele zakken in de gemeenten Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Molenbeek, Neder-Over-Heembeek en Haren, Sint-Gillis, Schaarbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. De bewoners van wie de zakken niet zijn opgehaald mogen die op andere dagen van vuilophalingen buitenzetten: de witte zakken op 12 maart, de gele op 15 maart. De containerparken ondervinden geen hinder.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Everaet

  Dergelijke 'vrouwendagen' dragen bij tot polarisatie tussen man en vrouw. Alsof mannen standaard rabiate onderdrukkers van vrouwen zijn die ze minder loon willen geven. Misschien zijn vrouwen minder goede loononderhandelaars dan mannen? Misschien zijn ze te toegeeflijk? Deze acties staan ook niet stil bij de loonverschillen binnen de vrouwen zelf. Ik heb een vakbeweging dat nog nooit horen aanklagen.

 • Steven Otten

  Alle respect. Ma op welke basis berekend men minder loon. Staat bij dat ze in minder goed betaalde sectoren werken. Sorry vind dees gezeik. De mannen die daar werken klagen toch ook niet. Dan moeten ze ma volcontinue gaan werken in de staal nijverheid. Dan hebben ze evenveel. Dees is aangestuurd door bende feminsten die zich beter voelt als mannen. Das geen gelijkheid. Die willen meer. Zonder mannen draait de wereld ook niet. Wij zouden moeten staken voor terug deftige vrouwen te krijgen.

 • Sven Haesebeyt

  Eigenlijk pakt men dit verkeerd aan. Ze zouden tegen mannen moeten zeggen dat zij eens een dag 'mogen' thuisblijven, en zo aantonen dat men ook op vrouwen kan rekenen om de wereld te laten draaien.

 • RONNY DE PETTER

  België, het stakingsland bij uitstek.

 • Filiep Lapeire

  Iedere dag een nieuwe reden om niet aan het werk te gaan en dan maar kijken met een wijzende vinger naar de regering omdat de economie van België vierkant draait. Welke grote bedrijven zijn nog bereid te investeren in een land waar niemand wil werken en er iedere dag stakingen zijn die hun bedrijven plat leggen?