Vandaag valt vonnis voor de kasteelmoord: een overzicht van alle feiten

De vermoorde Stijn Saelens (1977-2012).
Belga De vermoorde Stijn Saelens (1977-2012).
De Brugse correctionele rechtbank zal om 14 uur een vonnis vellen in de zaak van de zogenaamde kasteelmoord. André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens. Wij zetten nog even alle feiten op een rij.

Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn lichaam werd twee weken na de feiten aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter. Zijn schoonvader André Gyselbrecht, tevens dokter, kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Hij verklaarde lange tijd dat hij zijn schoonzoon enkel 'een lesje' wilde leren en dat het niet de bedoeling was dat hij zou omkomen. Saelens zou immers incestueuze handelingen gesteld hebben bij zijn dochtertje, aldus Gyselbrecht. Die aantijgingen werden volgens hem echter nooit onderzocht.

De maanden voor de moord escaleerde het conflict tussen André Gyselbrecht en zijn schoonzoon. Stijn Saelens zou onder meer de dokterspraktijk in Ruiselede binnengestormd zijn en aangekondigd hebben dat hij met zijn gezin een nieuw leven wilde beginnen in Australië. Daarna zou Gyselbrecht besloten hebben om de man te laten vermoorden.

Pierre Serry zou als tussenpersoon opgetreden zijn bij het beramen van de moord.  Evert de Clercq zou een rol hebben gespeeld bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel, maar de Zeeuwse man ontkent dat met klem. De schutter werd op de dag van de feiten door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. Larmit blijft ontkennen dat hij wist wat zijn oom in Wingene van plan was. De Tilburger zou wel geholpen hebben om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

André Gyselbrecht
Photo News André Gyselbrecht

Gyselbrecht bekent

Het proces over de kasteelmoord ging op donderdag 9 maart 2017 van start met een inleidingszitting. Op dinsdag 2 mei kwamen met onderzoeksrechter Koen Wittouck en hoofdinspecteur David Roelant de eerste getuigen aan het woord. André Gyselbrecht gaf op het einde van die zitting toe dat het wel degelijk de bedoeling was om zijn schoonzoon van het leven te beroven. Door die bekentenis werden verschillende getuigenverhoren uitgesteld naar juni.

De zaak kon in principe in het najaar gepleit worden, maar een discussie rond een vermeende Nederlandse informant strooide roet in het eten. Op 2 oktober besliste de rechtbank uiteindelijk om de man niet als getuige op te roepen. In de nasleep van dat incident wilden de advocaten van Gyselbrecht en Larmit de rechters wraken. Het hof van beroep oordeelde echter dat de rechters op post konden blijven.

30 jaar cel?

Op 20 februari 2018 gingen de pleidooien dan van start. De advocaten van Elisabeth Gyselbrecht en haar nieuwe vriend toonden zich mild voor André Gyselbrecht. Elisabeth zelf verklaarde op het proces dat ze haar vader vergiffenis geschonken had.

Elisabeth Gyselbrecht, de weduwe van Stijn Saelens.
BELGA Elisabeth Gyselbrecht, de weduwe van Stijn Saelens.

Het openbaar ministerie vorderde 30 jaar gevangenisstraf voor André Gyselbrecht. Net als voor de andere beklaagden werd ook 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd. De verdediging vroeg echter de vrijspraak, omdat de dokter uit Ruiselede zou gehandeld hebben uit overmacht.

De advocaten van Pierre Serry wezen op het feit dat hun cliënt in een moeilijke periode onder druk werd gezet door André Gyselbrecht. De verdediging van Serry drong vooral aan op een milde bestraffing. Het parket vorderde echter 26 jaar gevangenisstraf voor de tussenpersoon. Voor die andere tussenpersoon Evert de Clercq eiste het OM 28 jaar gevangenisstraf. De verdediging wierp op dat er geen bewijzen zijn tegen de Zeeuw en vroeg de vrijspraak. Ook de advocaten van Franciscus Larmit pleitten de vrijspraak voor moord. Larmit kan volgens zijn verdediging enkel schuldig zijn aan lijkverberging. Voor de Tilburger vorderde het parket 24 jaar celstraf.
17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • rene ketels

  Zullen wel een procedurefoutje vinden

 • Harry De beer

  Levenslang

 • jo vandenberghe

  Zie het al aankomen,vrij onder voorwaarden!Wie kan de elite iets?

 • guy Van Deun

  De weduwe is reeds hertrouwd, ze heeft haar vader vergiffenis geschonken, maar ze wist voorafgaandelijk echt van niets....Een zeer slimme familie is dat, maar geen van beiden zou mijn huisdokter mogen zijn.

 • bryan de ceuster

  Eindelijk! Ik ben dat gedoe met die kasteelmoord zo beu als groene paprika's.