Vandaag is het de ‘Dag van de Onnozele Kinderen’: wat wordt er precies gevierd op die dag?

Herdenking van de kindermoord in Bethlehem

Het schilderij 'Kindermoord in Bethlehem' van Peter Paul rubens.
Art Gallery of Ontario Het schilderij 'Kindermoord in Bethlehem' van Peter Paul rubens.
In Engeland heet het ‘Childermas’ of ‘the feast of the Holy Innocents’, in Frankrijk noemt men het ‘le jour des Saints Innocents’ en in Duitsland staat het bekend als ‘Kindertag’. In België wordt het ‘Dag van de Onnozele Kinderen’ genoemd. Waar komt deze vreemd genoemde feestdag die we op 28 december vieren vandaan?

De oorsprong van de feestdag vinden we terug in de Bijbel. In Mattheus 2:16-18 wordt het verhaal verteld over koning Herodes die van de drie wijzen uit het oosten had vernomen dat de toekomstige Koning der Joden was geboren. Hij gaf hen de opdracht naar de pasgeboren Jezus op zoek te gaan. Als zij hem eenmaal gevonden hadden, moesten de wijzen Herodes op de hoogte brengen, zodat hij het kindje zou kunnen bezoeken. De wijzen vertrokken en volgden de ster in het oosten die hen de weg wees naar Jezus. Maar de wijzen brachten Herodes hiervan niet op de hoogte, omdat ze hadden gedroomd dat ze niet naar hem terug moesten gaan. 

Christenen herdenken het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem, omdat zij gestorven waren voor Jezus

Toen de koning hun verraad ontdekte, werd hij woedend en gaf hij opdracht om alle jongetjes van twee jaar en jonger uit Bethlehem te doden. Herodes wou volgens het evangelie van Mattheüs op die manier vermijden dat de pasgeboren Joodse koning hem zou omverwerpen. Christus echter ontsnappen doordat Jozef en Maria met hem naar Egypte waren gevlucht. Op 28 december herdenken christenen het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem (of onnozele in oud-Nederlands), omdat zij voor Christus gestorven waren.

Kinderfeest

In de loop van de tijd werd de ‘Dag van de Onnozele Kinderen’ een folkloristisch gebeuren. De dag is, net als Driekoningen en Sinterklaas, een kinderfeestdag geworden. Op deze dag hadden de kinderen een aantal privileges: ze hadden het thuis voor het zeggen en op school moest de leraar hen bedienen. De kinderen gingen ook verkleed als volwassenen langs de deuren en vroegen om een gift.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Winters

  Herodes heeft zijn eigen zonen laten vermoorden omdat hij schrok had voor zijn troon, dus waarom zou hij dan andere gespaard hebben

 • Juliaan Van Reeth

  @jan verbruggen: Geloof je dat echt? Herodes was de handpop van de Romeinen. Bovendien: geen enkele Romeinse geschiedschrijver zoals Titus Livius,Tacitus, Suetonius, e.a. maken gewag van die zgn. kindermoord. Indien de Romeinen ontdekt hadden dat Herodes massaal baby's liet vermoorden dan hadden ze hem stante pede gekruisigd.

 • Eric Grosemans

  Het is wat het is, een verhaal, het hoeft niet waar te zijn, net als die fameuze ster er nooit geweest is. Die evangelisten waren er per slot van rekening ook niet bij. Het is trouwens alleen Matheus die het daarover heeft, de drie andere niet. Moest het echt gebeurd zijn zouden de andere, en ook geschiedschrijvers daarover berichten. Die volkstelling die gehouden zou worden is er ook nooit geweest.

 • jan verbruggen

  Natuurlijk zal de Joodse schrijver Flavius Josephus daar niet over reppen. Herodes was immers zelf een Joodse koning die het toenmalige Palestina onder de knoet hield en niet duldde dat iemand hem van de troon zou stoten. Het bestaan van Jezus van Nazareth wordt door de Joden nog steeds verguisd omdat hij rebelleerde tegen de Joodse Hiërarchie en gewoontes.

 • Roeland Gorris

  Juliaan tuurlijk heel de geschiedenis van het mensdom werd op schrift bijgehouden. Over 2000 jaar zal men ook veel Dingen niet terug vinden over onze vorsten.