Vandaag en volgende dagen hoge ozonconcentraties

getty
Door de combinatie van luchtvervuiling en het zonnige en warme weer zullen de ozonconcentraties vandaag en de komende dagen hoog oplopen, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

Vandaag lopen de temperaturen op tot 32 graden in het centrum van het land, en is er kans op lokale overschrijdingen van de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht, vooral in het noorden van het land. 

Overschrijdingen over het hele land

Met temperaturen tot 37 graden zullen de ozonconcentraties morgen verder stijgen, en worden er overschrijdingen van de Europese informatiedrempel verwacht over het hele land. Lokale overschrijdingen van de alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter zijn zelfs niet uitgesloten, hoewel de kans klein is.

Alarmdrempel

Donderdag wordt het extreem warm met temperaturen tot 38 graden, en in de Kempen kan het nog iets warmer worden. Door de opstapeling van de luchtvervuiling zullen de ozonconcentraties verder toenemen. Er worden overschrijdingen van de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter verwacht over het hele land. Veel meer dan woensdag zijn ook overschrijdingen van de alarmdrempel mogelijk, vooral in het noorden van het land.

Lichamelijke inspanningen

IRCEL waarschuwt mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling om best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen tussen 12 en 22 uur. Wanneer de alarmdrempel wordt overschreden, geldt dit voor de hele bevolking.

Meer dan vroeger?

Er zijn overigens niet meer ozonpieken dan vroeger, integendeel. “De concentraties pieken minder vaak en minder intens”, legde Frans Fierens van IRCEL vanmorgen in ‘De ochtend’ op Radio 1 uit. “Dat hebben we te danken aan het Europese beleid, waarmee de luchtvervuiling is aangepakt. Er hangen minder stikstofoxides en vluchtige componenten in de lucht dan pakweg 30 jaar geleden. En daardoor wordt er bij warm en zonnig weer minder snel ozon gevormd.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lia Schuijt

    Graag waarschuwen voor de drempel bereikt wordt. En hoe zit dat met zwaar lichamelijk werk binnen? Moet je dan vrij nemen of mag je je ziek melden. Je kunt mensen niet verplichten een airco aan te schaffen. Waarom wordt daar niks over gezegd?

  • Marc Spandel

    Vandaar dat lassers die veel lassen volgens het TIG- en/of MIG (half-automaat)- procede, onbewust zoveel gevaar lopen. Elektrisch lassen zonder een dichte rookafscherming rond de vlamboog zorgt voor sterke UV-straling. Ozon wordt gevormd door de reactie tussen UV- straling en de zuurstof in de lucht. Te veel ozon geeft een verbranding in de longen waardoor deze beschadigd raken met alle gevolgen vandien.