Vandaag duidelijkheid over definitieve regering?

Yves Leterme ontvangt morgen de vijf partijvoorzitters.
UNKNOWN Yves Leterme ontvangt morgen de vijf partijvoorzitters.

De voorzitters van de vijf partijen die samen de interimregering vormen, zitten op de middag samen met toekomstig premier Yves Leterme. Ze zullen praten over de samenstelling van de definitieve regering die de huidige interimregering over enkele weken moet opvolgen.

Partij extra?
MR-vicepremier Didier Reynders ontving eergisteren de voorzitters van sp.a, Groen! en Ecolo om te zien of en onder welke voorwaarden ze een eventuele regeringdeelname zouden overwegen. Achteraf zei Reynders dat de huidige coalitiepartners moeten beslissen of er nog een partij in de meerderheid bijkan. Daarover zou vandaag duidelijkheid moeten komen.

Geen commentaar
Het N-VA-partijbestuur bevestigde de beslissing om niet in de regering te stappen en zich bij de vertrouwensstemming te onthouden omdat er te weinig garanties zijn op een belangrijke staatshervorming. CD&V zou de N-VA liever wel in de regering zien.

Gisteren heeft Yves Leterme met N-VA-voorzitter Bart De Wever gesproken, maar commentaar achteraf wilden ze bij CD&V of N-VA niet kwijt. "Er wordt wel vaker overlegd binnen het kartel", luidde het. Leterme zag overigens ook PS-voorzitter Elio Di Rupo en cdH-voorzitster Joëlle Milquet.

Socio-economisch programma
Om 12.30 uur komen alvast de voorzitters van CD&V, Open Vld, MR, PS en cdH samen bij Yves Leterme op diens kabinet. Naast een mogelijke uitbreiding van de huidige meerderheid - wat onwaarschijnlijk lijkt gezien de stelling van de Open Vld - zullen ze wellicht ook over het socio-economisch programma van de toekomstige regering praten. Sommige partijen maken zich immers al zorgen over wat de volgende regering precies gaat doen. (belga/svm)