Vanaf volgend jaar nieuwe huurprijzen voor 154.000 sociale woningen

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) trekt binnenkort naar de regering met een nieuw schattingsmodel voor de huurprijzen van de 154.000 sociale woningen in Vlaanderen. Of de huurpijzen hierdoor zullen stijgen of dalen, kan Homans niet voorspellen. "Ik heb geen glazen bol", zegt ze.
Photo News Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) trekt binnenkort naar de regering met een nieuw schattingsmodel voor de huurprijzen van de 154.000 sociale woningen in Vlaanderen. Of de huurpijzen hierdoor zullen stijgen of dalen, kan Homans niet voorspellen. "Ik heb geen glazen bol", zegt ze.
Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) trekt binnenkort naar de regering met een nieuw schattingsmodel voor de huurprijzen van de 154.000 sociale woningen in Vlaanderen. Of de huurpijzen hierdoor zullen stijgen of dalen, kan Homans niet voorspellen. "Ik heb geen glazen bol."

Het plan is dat die schattingen ingaan vanaf 2019 voor de nieuwe contracten en vanaf 2020 voor de bestaande. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag.

Simulatie

Uit een simulatie van de sociale woningmaatschappij Nieuw Sint-Truiden, die 1.600 woningen beheert, blijkt dat de nieuwe markthuurprijs van een woning wel 15 à 20 procent hoger of lager kan liggen. Dat betekent nog niet dat de huurprijs met evenveel procenten stijgt of daalt, want de marktwaarde is maar een onderdeel van het bedrag dat een huurder betaalt.

"Het wordt wel tijd dat er een beslissing valt, want we weten niet wat we de nieuwe mensen in januari moeten aanrekenen", zegt Georges Feucht, directeur van Nieuw Sint-Truiden. Het Vlaams Huurdersplatform vraagt dat er bij die nieuwe prijs ook rekening gehouden wordt met de kwaliteit van de woningen. "Dat zit nu niet in dat nieuwe schattingsmodel", zegt Joy Verstichele.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stavros Kanakaris

  Eén ding is zeker: kassa kassa kassa!

 • Marc Camp

  De huishuur is nu gebasseerd op het inkomen en de waarde van de woonst. Zo betaald iemand met weinig inkomen weinig maar iemand die goed voldoende verdient om te overleven een huishuur zoals in de prive. Wat wil ze nu weer naar de knoppen doen.

 • Edgard Gielis

  dat is NVA altijd prijs verhogingen zo is die partij NVA

 • Gerarda Gheerardyn

  Dus omdat SVH luxe sociale woningen bouwen en historische panden ombouwen tot sociale woningen en huurders verplichten deze luxe te huren, mensen met een beperkt inkomen, die mensen moeten nu de put delven die bouwheren, aannemers en SVH's gemaakt hebben en die hun zakken er op gevuld hebben

 • Agnes Craeye-compernolle Willy

  niet voor vreemden die wonen gratis en rijden met dikke autos