Vanaf vandaag: gratis jodiumpil voor elke Belg

rv
Vanaf vandaag kan elke Belg terecht bij zijn apotheker voor jodiumtabletten. De apotheken verstrekken de jodiumpillen gratis aan iedereen die erom vraagt. 

Jodiumpillen moeten worden ingenomen in geval van een nucleaire ramp om te beletten dat mensen schildklierkanker zouden krijgen. Alle inwoners die in een nucleaire risicozone wonen, zouden die pillen in huis moeten hebben. In de rest van het land geldt de aanbeveling voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en verantwoordelijken van crèches, scholen en dergelijke. Maar de apothekers zullen de tabletten ook geven aan mensen die niet tot de doelgroepen behoren.

Geen stormloop

Een stormloop veroorzaakte dat vandaag evenwel niet, zo meldt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). "Er stonden geen rijen aan de apotheken", zegt APB-voorzitter Lieven Zwaenepoel. "Er is ook absoluut geen stormloop."

"Er is geen paniek, maar er is wel degelijk vraag", vervolgt hij. Volgens Zwaenepoel moet de doelgroep nog eens duidelijk herhaald worden. "Het leeft. De mensen komen naar de apotheek met vragen over de jodiumtabletten, maar vaak hebben ze de boodschap niet goed begrepen." Hij zegt bijvoorbeeld dat 40-plussers niet echt tot de doelgroep behoren (tenzij rond de kerncentrales) en dat de pillen enkel bij een nucleaire ramp ingenomen moeten worden.

Er is geen paniek, maar er is wel degelijk vraag. Het leeft. Vaak hebben de mensen de boodschap echter niet goed begrepen.

APB-voorzitter Lieven Zwaenepoel

Voor 40-plussers geldt het advies dat ze best eerst hun arts contacteren. Jodiumtabletten verzadigen de schildklier en dat is voor deze leeftijdscategorie minder aangewezen. Het risico op schildklierkanker verkleint immers naarmate de ouderdom en bij personen ouder dan 40 is de werking van de schildklier vaak ontregeld. Kortom het risico op ongewenste bijwerkingen is dan hoger.

Nieuwe nucleaire noodplan

De uitbreiding van de verspreiding van de jodiumpillen naar het hele land is een onderdeel van het nieuwe nucleaire noodplan. Vandaag verschijnt het plan in het Staatsblad. Het nieuwe noodplan voorziet onder meer in een uitbreiding van de zone voor de distributie van jodiumpillen tot een straal van 100 kilometer rond de kerncentrales. Dat komt in de praktijk neer op het hele land. 

Wie nog een oud doosje pillen in zijn bezit heeft: de datum die op het doosje vermeld staat, is de productiedatum en niet de vervaldatum.

 De ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Jan Jambon en Maggie De Block, hebben vandaag het nieuwe nucleair en radiologisch noodplan voorgesteld. Blikvangers zijn de grotere rol van de lokale actoren en de uitbreiding van de verspreiding van jodiumtabletten.
BELGA De ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Jan Jambon en Maggie De Block, hebben vandaag het nieuwe nucleair en radiologisch noodplan voorgesteld. Blikvangers zijn de grotere rol van de lokale actoren en de uitbreiding van de verspreiding van jodiumtabletten.124 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frieda schaut

  waarom paniek zaaien? tenzij de ministers er meer over weten, want het was al de ganse dag op de radio , geen normaal gedoe hoor!

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  De politiekers krijgen er twee?

 • Bernd Vaes

  Kramakkele atoomcentrales moet blijven, roept een partij. Dan maar jodiumtabletten uitdelen, om de burger zand in de ogen te strooien.

 • Geert Matthys

  Wat een paniekzaaierij, het dierenleven rond Tsjernobyl is hyper gezond, je moet al boven uranium-staaf gaan hangen om iets te krijgen. Die kernuitstap komt er toch nooit, ik stem op partij van gezond verstand die er eentje bijbouwt, zoniet bepaalt Putin de prijzen.

 • Arthur Houben

  Paniekzaaierij...de boom in met je jodiumpillen, bij een kernongeval ontsnapt niemand en zijn doden de gelukkigen.Moeten ze de kernuitstap en nóg hogere energieprijzen rechtvaardigen door angst aan te jagen misschien? Werkt NIET meer!