Vanaf vandaag: gratis begeleiders in woonzorgcentra

VTM Nieuws
Woonzorgcentra kunnen vanaf vandaag gratis een zogenaamde ‘procesbegeleider’ inschakelen. Die helpt het centrum met vaak voorkomende problemen, zoals bewoners die vallen. Bevoegd minister Vandeurzen stelde het project vanmorgen voor in een woonzorgcentrum in Leuven.

“Een procesbegeleider is iemand die bijzonder is opgeleid om een woonzorgcentrum te begeleiden, in het aanpakken van een belangrijk aantal uitdagingen”, legt minister van Welzijn Jo Vandeurzen uit. De begeleiders zijn gespecialiseerd in vier grote thema’s: mondhyghiëne, de risico’s van ondervoeding, het gebruik van psychofarmaca en valbeleid. “Het gaat om mensen die opgeleid zijn om de kwaliteit van zorg op die punten te verbeteren”, vult Vandeurzen aan.

Zo’n 600 centra kunnen vanaf nu beroep doen op zo’n begeleider, maar dat zijn er niet genoeg voor alle 800 centra in Vlaanderen. Toch is het een grote stap vooruit, klinkt het in de woonzorgcentra zelf: “Het is één ding om een visie te hebben, maar het is een ander ding om dat op de werkvloer daadwerkelijk geïmplementeerd te krijgen.

Het hele project kost de overheid 3,8 miljoen euro. Geïnteresseerde woonzorgcentra kunnen vanaf vandaag een dossier indienen op gezondleven.be.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  gratis, dat gelooft toch niemand meer :-)

 • francois delporte

  Dacht dat gratis niet bestond,schijnbaar is betalen met belastinggeld gratis. Wooncentra zijn duur en betaald door de gebruikers. Is het personeel niet bekwaam genoeg om de mensen te verzorgen? Dan is er een serieus probleem dat men niet oplost met een gratis ambtenaar met een nieuw gecreëerde functie

 • Bruno Weymeis

  Gratis? Dus die mensen komen voor de hobby werken?

 • Dominique Hermys

  Dit is het woonzorgcentrum van het OCMW in Leuven. Meer personeel op de werkvloer zetten, dan kan iedereen eten zoals het hoort.

 • rik lagrou

  weerom enkel voor de beste Waar directie 's bellen voor hulp van buitenaf Vele zorgcentra mag geen buitenstaander binnen Zelfs niet om krant te geven in die rusthuizen! Die hebben geen tv op kamer !Daar kan niemand makkelijk binnenkijken