Vanaf nu krijg je alle kosten voor een assistentiehond terugbetaald

Getty Images/iStockphoto
De Vlaamse overheid betaalt sinds 1 december de kosten voor alle assistentiehonden - en niet alleen blindengeleidehonden - terug. Dat meldt Vlaams parlementslid Martine Taelman (Open Vld), die vorig jaar een resolutie indiende om de assistentiehonden op de lijst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) te zetten. 

Honden zijn niet alleen nuttig voor mensen met een slecht zicht, maar hebben ook hun meerwaarde bewezen voor mensen met een gehoorbeperking, motorische handicap, autisme of zelfs epilepsie. Tot voor kort stond echter alleen de blindengeleidhond op de 'refertelijst voor materiële bijstand van gehandicapten' van het VAPH. Voor die honden kwam het VAPH tussen in de opleiding en andere kosten, in totaal goed voor 13.169 euro.

Het Vlaams parlement keurde vorig jaar op initiatief van Taelman unaniem een resolutie goed om ook andere assistentiehonden in de lijst op te nemen. De implementatie is nu rond: iedereen met een assistentiehond kan voortaan een beroep doen op de VAPH-procedure, en moet dus niet langer passeren bij de Bijzondere Bijstandscommissie. 

"Ik ben ontzettend blij met deze doorbraak, Het was elke inspanning en ook het wachten waard", reageert Taelman.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ingrid mertens

    Super goed voor mens en dier! Eindelijk een goede investering!

  • Yolanda Aleven

    En zo hoort het ook.