Vanaf maart komt niet-dringende post nog maar twee keer per week in de bus

Photo News
Vanaf maart gaat de postbode nog maar twee keer per week niet-dringende brieven bedelen. Dat bevestigde afscheidnemend bpost-topman Koen Van Gerven vandaag in de Kamercommissie Mobiliteit. "Dit wordt hét grote evenement van 2020 voor ons bedrijf", aldus de topman. Op een aantal plaatsen gaat het om maandag en woensdag, elders om dinsdag en donderdag. Op vrijdag wordt er geen niet-prioritaire briefwisseling meer bedeeld.

Voor brieven met een priorzegel, aangetekende zendingen, pakjes en kranten verandert er niets. Die worden in de toekomst zeker nog elke weekdag, en voor pakjes zelfs ook op zaterdag en zondag, bezorgd, verzekerde Van Gerven. 

Gewijzigde verwachtingen

De topman van bpost verwijst voor dit nieuwe distributiemodel naar de gewijzigde verwachtingen van de klant. "Brieven worden niet langer gebruikt voor snelle communicatie. Daarvoor maakt men gebruik van e-mail, whatsapp en andere. Van pakjes daarentegen verwacht men wel een snelle levering. Daar leveren we intussen zeven dagen op zeven", klonk het. Volgens Van Gerven blijkt uit klantenbevragingen ook dat die het nieuwe distributiemodel aanvaarden.

Een andere verklaring voor het bundelen van niet-dringende post tot twee dagen per week, is het dalende volume van de brievenpost. "De laatste vijf jaar was er een daling met 20 procent, goed voor 266 miljoen minder winstbijdrage", legde Van Gerven uit voor de Kamercommissie. Daartegenover staan een pak vaste kosten. "Als de activiteit daalt, gaan de kosten niet in dezelfde mate naar beneden. Dit is voor ons de grootste uitdaging van het moment", waarschuwde Van Gerven. Ter vergelijking: de pakjesactiviteit leverde de voorbije jaren een winstbijdrage van 6 à 7 miljoen euro. Bpost behandelt nu meer dan 300.000 pakjes per dag.

Van Gerven ziet daar nog meer groeimogelijkheden. Zo is het bedrijf bijvoorbeeld gesprekken aan het voeren met Amazon voor de levering van pakjes. De topman wil ook dat de politiek zich buigt over de sector. “Er moet een ‘level playing field’ (een gelijk speelveld, red.) komen. Wij leveren de pakjes met contractuelen en elders maakt men vaak gebruik van (schijn)zelfstandigen. Dit dreigt een probleem te worden”, zo klonk het.

Besparingen

Nog meer besparen op het netwerk en de postbode harder laten werken, is volgens de afscheidnemende post-CEO geen optie. "We moeten erkennen dat we de grenzen stilaan hebben bereikt. Het welzijn van onze medewerkers is belangrijk. We moesten eerder nadenken over een ander distributiemodel.” 

Van Gerven erkent dat dit ook voor de medewerkers van bpost "gigantische veranderingen" zal teweegbrengen. "Maar we hebben dit maandenlang getest en uitgebreid overleg gepleegd.”
67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Janna Friese

  Raf Peeters, ben het volkomen met je eens. Vooral heel vele gepensioneerden hebben geen pc, en kunnen het meestal ook niet meer aanleren om ermee om te gaan. Velen zullen niet meer tevreden zijn over B-post, zoals ik ook, want hun service gaat er heel hard op achteruit! Krijg vaak post voor andere mensen in mijn bus, en ook een prior-verzending duurt vaak dàgen lang! Schande!! Janna Friese

 • raf peeters

  @Ben Strubbe, dit is typisch een voorbeeld van egoisme.Het is niet omdat jij en ik via E mail zaken regel dat iedereen dat kan en de mogelijkheid hebben en denk vooral aan de 2 miljoen gepensioneerden,niet iedereen zit achter een pc.Net zoals nu gebeurd in bankensector,geen overschrijvingen meer aan automaten,geen uit-treksels en dergelijke ,men houd totaal geen rekening met een groot deel vd bevol-king alsof die mensen een ballast geworden zijn ,schande gewoon.

 • ROBERT GERTS

  Onze postbode is nogal een flapuit. Vandaar weten we veel welke orders ze krijgen! Naar prior mag niet hekeken worden! Als er voor een bepaalde straat “te weinig” post is, blijft dat nu al liggen tot er genoeg is! Nu hebben we al 3 jaar een TOP postbode! Een echte werker. Overuren worden niet meer uitbetaald of mogen ook niet in verlof opgenomen worden! De geo route op de pc zegt dat er voldoende tojd is voor zijn ronde!!

 • Jean - pierre poelmans

  Op donderdag brief met prior zegel s'morgens gepost aan het postkantoor van bilzen. We zijn nu dinsdag en mijn kleinzoon in sint truiden wacht nog altijd op zijn verjaardagskaart met prior zegel. Dank u post

 • carina vereecken

  Wordt de postkoets weer ingevoerd ??? Personeel gespaard , het mag gewoon op de weg schijten en eet ondertussen wel wat gras, vraagt geen congé , verbruikt geen brandstof en is tax vrij Schaam jullie !!!!!!