Vanaf maandag kan iedereen met virussymptomen getest worden

Shutterstock
Vanaf maandag 4 mei kunnen ook mensen die niet in een ziekenhuis of woonzorgcentrum verblijven getest worden op Covid-19. Voorwaarde is wel dat ze symptomen van een virale infectie vertonen. Dat is beslist op een interministeriële conferentie van de ministers van Volksgezondheid.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanaf komende week zullen huisartsen en triagecentra testen kunnen afnemen bij patiënten met symptomen van een virale infectie. Tot nog toe kon dat alleen voor zorgpersoneel, maar de testcapaciteit laat toe om dat systeem uit te breiden. 

Concreet zullen de huisartsenkringen instaan voor de organisatie. Elke arts die over het nodige afname- en beschermingsmateriaal beschikt, kan een test afnemen bij een patiënt. Is dat niet het geval, dan kunnen artsen patiënten doorverwijzen naar een triagecentrum. 

Artsenvakbond BVAS klaagde eerder op de dag nog over een 
tekort aan beschermingsmiddelen, wissers en reagentia om breed te kunnen testen. Als het systeem positief geëvalueerd wordt, zou tegen 11 mei wel verder opgeschaald kunnen worden naar de maximale capaciteit. 

De ministers van Volksgezondheid hebben daarnaast ook officieel beslist om de opstartfase voor de contactopvolging op 4 mei te lanceren. De deelstaten werven ‘contact tracers’ aan, de federale regering legt intussen de laatste hand aan het wettelijk kader dat nodig is om bijvoorbeeld via een app te werken. Emmanuel André, tot voor kort de Franstalige woordvoerder tijdens de dagelijkse persconferenties van het crisiscentrum, zal het comité rond ‘contact tracing’ leiden. 

Lees ook: 

Jambon: “Vanaf 11 mei zullen alle ‘contact tracers’ er zijn, daar sta ik garant voor”

Zoektocht naar 1.200 contact tracers nam valse start in Vlaanderen
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcus Vadis

  Leuzen als "iedereen moet getest worden" slaan op niks. Waarom zou je getest moeten worden als je niets voelt en ga je die test dan elke week laten doen? Immuniteitstest zou wel handig zijn.

 • Roger Leys

  en wanneer kan iedereen zich laten teste op immuniteit ? Die test is eenvoudiger en sneller. Hoe waardevol is het niet als je die informatie zou hebben

 • Stanny Van De Velde

  Moeten getest worden? Uit vrije wil ja, niets moet.

 • Raoul Rouma

  Kan onze expert viroloog Van Gucht dit bevestigen of is het weer de zoveelste blunder die gaat ontstaan omdat de artsen bij gebrek aan hulpmiddelen in de onmogelijkheid zijn die testen uit te voeren. Is dit de noodregering waar wij moeten op tellen? Amateuristische aanpak zoals in het begin van deze crisis. Teveel ministers met te weinig verantwoordelijkheidszin. Mevrouw De Block neem uw conclusies en geef de fakkel door aan een bekwaam iemand.

 • Erwin Vandriessche

  Iedereen MOET getest worden! En dit mag niet afhangen van materiaal, dat er nu na 8 weken stilaan mag voorhanden zijn hé! Blijkbaar is ons landje koploper in alles dat niet draait!