Vanaf april 2019 vingerafdrukken op identiteitskaart ondanks kritiek Privacycommissie

Ondanks kritiek van de Privacycommissie zet de federale regering door met de plannen om vingerafdrukken toe te voegen aan de elektronische identiteitskaart.
Photo News Ondanks kritiek van de Privacycommissie zet de federale regering door met de plannen om vingerafdrukken toe te voegen aan de elektronische identiteitskaart.
Ondanks kritiek van de Privacycommissie zet de federale regering door met de plannen om vingerafdrukken toe te voegen aan de elektronische identiteitskaart. In april 2019 wordt de maatregel van kracht, zo schrijft Het Belang van Limburg vandaag.

Het voorstel om vingerafdrukken op de chip van de ID-kaart te zetten, kwam er na de aanslagen in Parijs in november 2015 en Brussel in maart 2016, toen bleek dat verschillende terroristen dankzij identiteitsfraude vrij konden rondreizen. In het voorjaar gaf de Privacycommissie echter een negatief advies omdat de maatregel volgens haar "overmatig" en "niet conform de privacywet" is.

Geen algemene databank

Toch drukt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de maatregel door. Hij heeft nu een wetsontwerp klaar waardoor in de lente van volgend jaar de eerste identiteitskaarten met vingerafdrukken in omloop zouden komen. "Wie vanaf april 2019 een nieuwe identiteitskaart krijgt, zal zijn vingerafdrukken moeten achterlaten", zegt Jambon. "De uitrol zal in golven gebeuren, tot iedereen gepasseerd is. Mensen zullen niet speciaal voor de afgifte van vingerafdrukken naar het gemeentehuis moeten."

Een algemene databank met de vingerafdrukken komt er niet. De gegevens mogen maximaal drie maanden worden bijgehouden en moeten daarna worden vernietigd.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Rymen

  Is die privacycommissie gekozen door het volk? Hoegenaamd niet! Heeft dus geen democratische stempel. Waarom geen volksraadpleging zoals in Zwitserland? Dat is pas democratie.

 • pierre De Smet

  Pluspunt kan ook gebruikt worden bij het OCMW zodat ze niet op meerdere plaatsen ingeschreven zijn

 • Anita Billen

  Dat is dan toch ook voor HEEL Europa?

 • Mario Bocque

  Nu nog een chip inplant en het is compleet.

 • jos beverke

  Voor mij geen probleem!Ik heb niets te verbergen!