Vanaf 8 juni weer nieuwe opnames mogelijk in Vlaamse woonzorgcentra

Woonzorgcentrum Rustenborg in Wijnegem.
Benoit De Freine Woonzorgcentrum Rustenborg in Wijnegem.
Vanaf 8 juni kunnen Vlaamse woonzorgcentra weer nieuwe bewoners opnemen. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Nieuwe opnames waren door de coronamaatregelen niet meer mogelijk sinds 12 maart, op een paar uitzonderingen na.

De maatregel betekent het einde van de lockdown van de Vlaamse woonzorgcentra, nadat eerder bezoek weer mogelijk was. "Elke nieuwe opname van een bewoner gebeurt na advies van de huisarts, de coördinerend en raadgevend arts en de directie van het woonzorgcentra", zegt het agentschap. Nieuwe bewoners kunnen getest worden op een besmetting met het coronavirus.

De woonzorgcentra mogen de opname weigeren van ouderen die besmet zijn met COVID-19, als er een alternatief is. Daarnaast kunnen woonzorgcentra voorlopig een beperkt aantal woongelegenheden leeg laten. Bij een eventuele nieuwe uitbraak kunnen die vrije kamers dan gebruikt worden om snel over te gaan naar cohortezorg, waarbij zieke bewoners worden gegroepeerd en afgezonderd.

In de lokale dienstencentra kunnen vanaf 8 juni ook weer groepsactiviteiten plaatsvinden. Voorwaarde is wel dat er vooraf gereserveerd wordt, met een beperkt aantal deelnemers en met de nodige hygiënemaatregelen.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • joannes Roderigas

  na hetgene we de laatste weken gezien hebben is men daar klaar voor echt de laatste stap, niemand helpt je nog ze laten je liever sterven. en dat was de realiteit.

 • Jos Teugels

  Bij ons is er ook geen opnamestop geweest en wij hebben geen besmettingen.

 • Gino Sinnesael

  Ik juich deze beslissing toe, maar eens temeer bewijst dit het falen van de nationale Veiligheidsraad. Die zei immers dat er niets meer zou wijzigen vóór 8 juni, en ze komt pas weer op 3 juni samen. Dus kan ze deze beslissing nog niet genomen hebben! Hoeveel van de beslissingen van de Veiligheidsraad blijven er nog overeind? Wie beslist hier uiteindelijk in dit land?

 • patrick feyen

  Wie wil nog in een veredelde duurbetaalde geprivatiseerde gevangenis zitten? Goed leven zolang je kan thuis! Met eventueel verpleegster, thuiszorg enz.

 • Cindy Van hoecke

  Bij ons is er nooit een opnamestop geweest