Vanaf 2020 halftijds op pensioen

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).
BELGA Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) wil het ten laatste vanaf 2020 mogelijk maken om halftijds op pensioen te gaan. Dat zegt hij in een interview met de kranten van Sudpresse. 

De minister zegt te hebben geluisterd naar de werknemers "die het wensen wat rustiger aan te doen en zich niet meer in staat voelen om voltijds te blijven werken". Maar ook voor werkgevers kan het interessant zijn, klinkt het op het kabinet van minister Bacquelaine. "Door het stelsel van halftijds pensioen hoeven werkgevers hun ervaring niet in één klap te verliezen, maar kan er een graduele overdracht van kennis gebeuren naar jongere werknemers", aldus het kabinet.

Begin oktober is hij dan ook van plan een voorstel neer te leggen op de ministerraad. Er is wel al een principeakkoord binnen de regering.

Vanaf 60 jaar zal men in het systeem kunnen instappen. Wel zullen de voorwaarden voor vervroegd pensioen vervuld moeten zijn: vanaf 2019 wordt dat de leeftijd van 63 jaar hebben bereikt en een loopbaan van 42 jaar achter de rug hebben. Wie op jonge leeftijd is gestart met werken en een loopbaan van 44 jaar kent, zou wel effectief op 60 jaar in het systeem kunnen stappen. Ook voor erkende zware beroepen zou dat het geval zijn.

"Men zal dus halftijds blijven werken en halftijds betaald worden maar ook de helft van het pensioen krijgen", aldus de minister. "Aangezien men ook nog werkt, zullen ook nog rechten worden opgebouwd voor een volledig pensioen. Elk jaar zal zo tellen voor een half".

De minister rekent op een stemming voor het einde van de legislatuur zodat het systeem ten laatste in januari 2020 in werking kan treden. Als de oppositie meewerkt, zou het systeem zelfs vroeger - in juli 2019 - van kracht kunnen worden.

Het stelsel zou in eerste instantie gelden voor werknemers en ambtenaren, maar ook voor zelfstandigen wordt er over nagedacht.
96 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Noerens

  De belastingen zullen zich in de handen wrijven. Man toch...

 • Ilhan Keskin

  Waarom worden de politikers bevoordeeld en wie heeft dat klaar gekregen deze discriminatie, de regering. Iedereen in deze land moet evenveel belasting betalen en evenveel pensioen krijgen. Het is gewoon diefstal.

 • Mi Janssens

  Mr.Andy Deschieter, ik draag af nu reeds 55% al die jaren want werk vanaf mijn 19 jaar en ben nu bijna 61 dus met wat kom jij nu af....niet werken geen pensioen...

 • Dirk Hofmanus

  Mijn vrouw heeft farmacie gestudeerd, dat was tot haar 23 jaar. Officieel geen zwaar beroep, je moet enkel s nachts werken bij een wachtdienst, 10x uit je bed, maar volgens de bureaucraten van de orde, bureauzitters met een dagtaak, is daar niks zwaar aan. 23+ 42 jaar, ze komt dus in aanmerking op haar 65ste, dan kan ze voltijds op pensioen. Proper, weeral een categorie mensen, die over heel hun loopbaan het meeste hebben afgedragen, wordt gediscrimineerd.

 • Rony Bekaert

  Nu de verkiezingen voor de deur staan .......... heeft hij eens naar de arbeiders geluisterd !! Om daarna alles aan zijn laars te lappen !! Als hij ooit al gewerkt heeft ... dan is het op mijn zenuwen !!