Van voornaam veranderen wordt eenvoudiger

Van voornaam veranderen wordt sneller en eenvoudiger. Vanaf 1 augustus volstaat het om naar de ambtenaar van burgerlijke stand van je gemeente te stappen. Op de foto de dienst burgerzaken in Gent.
rv Van voornaam veranderen wordt sneller en eenvoudiger. Vanaf 1 augustus volstaat het om naar de ambtenaar van burgerlijke stand van je gemeente te stappen. Op de foto de dienst burgerzaken in Gent.
Van voornaam veranderen wordt sneller en eenvoudiger. Vanaf 1 augustus volstaat het om naar de ambtenaar van burgerlijke stand van je gemeente te stappen. Indien die geen bezwaren ziet, kan je in principe meteen een nieuwe voornaam krijgen. Een familienaam wijzigen aan het loket is nog niet mogelijk, maar er komt wel een vereenvoudigd tarief.

Wie van voornaam wil veranderen, moet op dit moment naar de FOD Justitie, waar de wachttijd tot anderhalf jaar bedraagt. Door een wetswijziging is voortaan de ambtenaar van burgerlijke stand bevoegd. De vraag tot voornaamsverandering moet ingediend worden in de gemeente waar je bent ingeschreven in het bevolkingsregister, vreemdelingenregister of wachtregister. Enkel in uitzonderlijke gevallen, als er extra onderzoek nodig is, kan de wachttijd nog oplopen tot drie maanden. Een motivering voor de naamsverandering blijft nodig.

In het nieuwe systeem bepalen gemeenten zelf de prijs van een nieuwe voornaam. Die kost vandaag 490 euro, voor transgenders 49 euro. Die 'korting' blijft ook behouden in de nieuwe wet: transgenders betalen maximaal 10 procent van de normale prijs.

Wijzigen familienaam

Een familienaam wijzigen is nog niet mogelijk aan het loket. Wel komt er een vereenvoudigd tarief van 140 euro, het registratierecht. Vandaag bedraagt het standaardtarief 49 euro, maar wie een woord wil toevoegen of een hoofdletter in een kleine letter wil veranderen, betaalt 740 euro. Het verzoek tot naamsverandering wordt pas behandeld als het registratierecht van 140 euro betaald is.

Naamsverandering kan - net als vroeger - enkel toegestaan worden wanneer de vraag op ernstige redenen steunt en de gevraagde naam niet zorgt voor verwarring en de belangen van de verzoeker of derden niet kan schaden. Nieuw is dat - ook bij een naamsverandering - voortaan ook de gerechtelijke antecedenten onderzocht moeten worden.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy De Wever

  Er zijn reeds extra en verhoogde tussenkomsten voor transgenders waar men een naamsverandering dan ook als terecht kan beschouwen, maar het is nu wel een vorm van discriminatie en dat is altijd het geval hier in belgie, het kan of zal nooit hetzelfde zijn voor iedereen te moeilijk.

 • Gerard Braeckmans

  Ik denk dat jij aan het zeveren bent Hedwig Jacobs!

 • amy k

  beste mark peeters,plastische chirurgie word helemaal niet terug betaald bij transgenders,misschien kan je eens beter wat opzoek werk verrichten ipv domme uitspraken te doen. trouwens het is de schuld van die ministers dat andere mensen 490euro moeten betalen.laat iedereen 49euro betalen dan. nu zorgt men enkel voor voor weeral onbegrip tegenover transgenders

 • emiel wouters

  Dat zal wel kies maar eens een moeilijke naam. als ze het dan niet kunnen schrijven gaan de poppen aan het dansen. En is er een km lange rij aan het aanschuiven.

 • Anny Bollens

  Hopelijk wordt er eerst gekeken of ze geen misdaden enz... gepleegd hebben! Men kent het liedje hier : was al gekend bij het gerecht!