Van Rossem verliest juridische strijd na 22 jaar

Jean-Pierre Van Rossem heeft onlangs ook aangekondigd dat hij zal deelnemen aan de verkiezingen van 2014.
BELGA Jean-Pierre Van Rossem heeft onlangs ook aangekondigd dat hij zal deelnemen aan de verkiezingen van 2014.
De strijd rond een 'onrechtmatige huiszoeking' bij de econoom en politicus Jean-Pierre Van Rossem heeft 22 jaar aangesleept. Van Rossem heeft nu in het zand gebeten, zo heeft de krant De Tijd vernomen.

In 1995 werd Van Rossem veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, een uitspraak die na beroep en cassatie werd bevestigd. Van Rossem werd schuldig bevonden aan  schriftvervalsing, misbruik van vertrouwen en het uitgeven van ongedekte cheques tijdens zijn activiteiten met zijn firma Moneytron. Aan de basis van die veroordelingen lagen onder meer enkele huiszoekingen bij Van Rossem thuis en in zijn bedrijven op 24 juni 1990.

Schadevergoedingen
Van Rossem bleef zijn veroordeling aanvechten. De beweringen over partijdigheid van de Antwerpse strafrechters kregen geen gehoor, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde de Belgische staat in 2004 uiteindelijk voor de huiszoekingen die in 1990 hadden plaatsgevonden. Die waren niet helemaal volgens regels verlopen.

Met dat vonnis in de hand startte Van Rossem een nieuwe procesgang om schadevergoedingen te krijgen van de minister van Justitie. Begin 2009 ving hij bot bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. In januari van dit jaar, zo vernam De Tijd, kreeg Van Rossem ook ongelijk bij het hof van beroep. Dat stelt dat Van Rossem al meteen na de huiszoeking in 1990 de minister van Justitie had moeten aansprakelijk stellen voor de fouten bij de huiszoeking. Volgens de krant denkt Van Rossem nu nog na over een procedure bij het Hof van Cassatie.

Verkiezingen
Jean-Pierre Van Rossem heeft onlangs ook aangekondigd dat hij zal deelnemen aan de verkiezingen van 2014. Hij heeft daarvoor zijn partij ROSSEM (Radicale Omvormers en Strijders voor een Eerlijker Maatschappij) nieuw leven ingeblazen. Het is niet de eerste keer dat Van Rossem zich in het politieke strijdtoneel werpt. In 1991 veroverde hij met zijn partij ROSSEM (onder de slogan 'Geen gezwijn, stem libertijn') vier zetels in het parlement, drie in de Kamer en één in de Senaat. Zelf kon Van Rossem toen niet gaan zetelen omdat hij kort voor de verkiezingen gearresteerd werd op verdenking van hoger vermelde financiële fraude. In 1993 ging de partij ten onder aan interne strubbelingen.