Van Rompuy: "Voorzitter Commissie hoeft geen 'spitzenkandidaat' te zijn"

EPA
Europees president Herman Van Rompuy sluit niet uit dat de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie iemand anders wordt dan de vijf kandidaten die de Europese politieke families naar voor schuiven. Dat zei hij in 'De Zevende Dag' (één). "Er moet én een meerderheid zijn in het Europees Parlement én een hele grote meerderheid in de raad".

Bij de komende Europese verkiezingen schuiven vijf politieke families in het Europees Parlement elk een topkandidaat naar voor. Ze willen dat één van hen na de verkiezingen de nieuwe Europese commissievoorzitter wordt.

Van Rompuy sluit niet uit dat het toch nog iemand anders wordt. In 'De Zevende Dag' wees hij erop dat het Verdrag voorziet dat de Commissievoorzitter zowel een meerderheid in het Europees Parlement als een gekwalificeerde meerderheid in de Europese Raad achter zich moet krijgen.

Clash
"We gaan eerst de uitslag van de verkiezingen afwachten en zien hoe de krachtsverhoudingen tussen de verschillende partijen liggen", zegt Van Rompuy. "Ik ga het parlement consulteren, eerst de voorzitter en dan de fracties in de loop van juni, en dan proberen om tot een zo evenwichtig mogelijke oplossing te komen die de kans vermijdt om tot een clash van de instellingen te komen".

Dus toch één van de vijf? "Die dus is er te veel aan", zegt Van Rompuy. "We gaan een keuze moeten maken die én een meerderheid heeft in het Europees Parlement én een grote meerderheid heeft in de Europese raad".