Van Rompuy: "Hopelijk wordt dialoog na 7 juni hervat"

UNKNOWN

Premier Herman Van Rompuy hoopt dat de communautaire dialoog na de regionale verkiezingen kan worden hervat. Dat heeft hij vandaag in de Kamer gezegd. De eerste minister zegt ervan overtuigd te zijn dat de dialoog een goede formule is die in een sereen klimaat wel vruchten kan afwerpen.

Na het Vlaams parlement gisteren kwam ook vandaag in de Kamer het einde van de communautaire dialoog aan bod. Vlaams Belang, N-VA en Lijst Dedecker interpelleerden de federale regeringsleider over het mislukken van de communautaire onderhandelingen. Ze zagen in het afspringen van de besprekingen het bewijs dat ze gelijk hadden met hun kritiek over het communautaire.

Kort antwoord
Het antwoord van de premier was kort. "De regering heeft in haar regeerverklaring de hoop uitgesproken dat er deelakkoorden zouden worden afgesloten voor de verkiezingen. Ik neem er akte van dat dit blijkbaar niet mogelijk is. De regering betreurt dat. Zij hoopt dat de gemeenschapsdialoog na de verkiezingen zal worden hervat. Ze blijft ervan overtuigd dat het een goede formule is die in een sereen klimaat wel kansen op succes kan hebben."

De Vlaamse oppositie was verrast door het korte antwoord van Van Rompuy. De drie partijen dienden toch alle een motie van wantrouwen in tegen de regering. Daarover wordt later gestemd. (belga/svm)