Van Ranst over mondmaskers: “Sterk aanraden werkt niet, wie zou nog belastingen betalen als ze enkel ‘sterk aangeraden’ waren?”

© Bart Leye
Viroloog Marc Van Ranst is en blijft - net zoals GEES-voorzitter Erika Vlieghe - voorstander van mondmaskerplicht in winkels en supermarkten. Premier Sophie Wilmès (MR) maakte op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad duidelijk dat het dragen van een mondmasker “sterk blijft aangeraden”, maar niet verplicht is. “Sterk aanraden werkt niet”, zei Van Ranst in VTM Nieuws.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Stel dat belastingen betalen ‘sterk aangeraden’ (en niet verplicht) is, wie zou ze nog betalen?”, vraagt de professor zich af. Wilmès verklaarde het advies met de GEES-expertengroep te hebben doorgenomen en zei dat er hiervoor momenteel “geen epidemiologische reden is”. Ze verwees ook naar hun verslag dat later verschijnt.

Zijn er twee kampen binnen de GEES, wou ankerman Stef Wauters weten. “De expertengroep bestaat uit mensen uit de medische sector en anderen”, antwoordde de professor. 

Klaarblijkelijk zijn alle experts met medische achtergrond voorstander van mondmaskerplicht. “In onze onderhandelingen kwam dit als compromis naar boven. Iets waar we mee kunnen leven. Het is het tweede beste.”   

Lees ook: 

Wilmès legt uit waarom mondmaskers toch niet verplicht worden: “Geen epidemiologische reden om dat op te leggen”

GEES-voorzitster Erika Vlieghe bestormd door journalisten voor Veiligheidsraad: “Ik heb hen moeten aanmanen om afstand te nemen”
62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Vermeulen

  Draag als klant in de winkels een mondmasker zodat het winkelpersoneel die hun masker de ganse dag zouden moeten dragen hun masker al eens kan afzetten.

 • Ilse Braet

  hier in Portugal verplicht, simpel. in winkels verplicht en waar je geen 2meter afstand kan houden, simpel en duidelijk. En met overweldigend resultaat : vanaf dag 1 verplicht masker en grenzen gesloten: 9x minder doden dan België met evenveel inwoners.

 • sabrina de wulf

  ik luister na u marc van rans heb al gezien onder familie wat voor iets die corona is mensen doe aub jullie ogen open

 • Alli Assen

  Wat is eigenlijk precies het probleem? Niemand vraagt die dingen 24/7 aan te houden! Is het dan écht zo een opgave om tijdens dat half uurtje dat je in een winkel rondhangt even een mondmasker aan te doen? Ja het is warm vandaag. De supermarkten hebben airco. Niemand zegt dat je ze moet dragen in de blakende zon. Enkel IN de winkel.

 • Pierre Vanden Meersschaut

  In tegenstelling tot de politiek die vooral begaan zijn met hun populariteit en portemonnee zijn experten degenen die weten waarover ze het hebben. De eersten hebben het wantrouwen van de burger, de tweede het vertrouwen, en dat is terecht.