Van Ranst over miljoenen Italianen in quarantaine: "Vraag is of dit proportioneel is”

Marc Van Ranst
Photo News Marc Van Ranst
Viroloog Marc Van Ranst heeft begrip voor de maatregelen van de Italiaanse regering, om grote delen van Noord-Italië in quarantaine te plaatsen, maar hij betwijfelt of ze wel proportioneel zijn. "We moet de feiten objectief bekijken", zegt hij zondag.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Het is moeilijk om zich in de plaats te stellen van de Italianen, waar de crisis rond het coronavirus al langer aan de gang is", zegt Van Ranst. "Het aantal overlijdens blijft toenemen: eerst zijn het er honderd, daarna tweehonderd. De bevolking vraagt maatregelen en vindt dat de regering onvoldoende doet. Daardoor ontstaat politieke druk en ziet de regering zich genoodzaakt om dit soort maatregelen te nemen."

We moet de feiten objectief bekijken. Ieder jaar sterven er meer burgers aan griep dan nu aan het coronavirus

Marc Van Ranst

Maar Van Ranst plaatst de situatie in perspectief. "We moet de feiten objectief bekijken. Ieder jaar sterven er meer burgers aan griep dan nu aan het coronavirus. Daar worden weinig vragen bij gesteld, omdat het voorspeld is en ieder jaar gebeurt.”

De maatregelen moeten in verhouding staan, ook al is iedere dode er één teveel, zegt Van Ranst. "We zouden ook op de griep kunnen testen. Maar ik ben zelfs nog nooit gebeld door journalisten om te vragen of er voldoende reagentia waren (de producten die nodig zijn bij de analyses, nvdr) voor de griep."

De vraag daarentegen is of dit proportioneel en de best mogelijke oplossing die op dit moment kan geboden worden

Marc Van Ranst

Of de maatregelen in Italië dan wel effectief zijn? "Natuurlijk wel. Ze hebben dat gezien bij de lockdowns in China, maar in feite doen we dat al sinds de Middeleeuwen. Als je gebieden afgrendelt, moet het virus wel uitdoven. De vraag daarentegen is of dit proportioneel en de best mogelijke oplossing die op dit moment kan geboden worden", zegt Van Ranst, die verder oproept tot kalmte.

Op dit moment zit België nog in fase 2 van het noodplan voor het nieuwe coronavirus, waarbij het de bedoeling is om het virus onder controle te houden en in te dammen. Maar nu er hier en daar ook lokale besmettingen opduiken, stelt de vraag zich wanneer fase 3 zou intreden. Op dat moment is niet meer te traceren wie wie besmet en gaat de focus naar de organisatie van medische zorg. "Ik maak me weinig zorgen over welke fase wanneer intreedt", antwoordt Van Ranst. "We moeten gewoon doen wat nodig is voor de aanpak van het virus.”

Lees ook: Wat als je tijdens vakantie in quarantaine moet? Geldexpert over de gevolgen van corona voor je portemonnee (+)
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefaan De Vos

  Op de beelden uit Italië dragen de meeste mensen in de straat een mondmasker en hier zijn er amper voor dokters en verpleegsters. Hoe valt dat te verklaren?

 • Bruno Meurs

  Bekijk eens wie minister is van volksgezondheid in Italie. Roberto Speranza een lid van de vroegere communisten die zich vandaag democraten noemen. De Italianen zullen volgende keer beter weten als ze gaan stemmen. Leuk wordt het niet met communisten en andere linkse rakkers.

 • Jan Van de Velde

  De wetenschap is niet alwetend; ze leert alle dagen bij. Alle virussen zijn nog niet bekend en er ontstaan voortdurend nieuwe, zoals dat coronavirus. Dat het al een naam heeft, betekent dus nog niet dat de wetenschap weet wat het inhoudt, wie vooral gevaar loopt of hoe men zich kan beschermen of verzorgen.

 • Pascale Simmonds

  Wie gelooft er nog in U mijnheer Van Ranst ? En net daar zit nu het gevaar.... net zoals uw vriendin DE BLOCK... de bevolking heeft geen vertrouwen in jullie! En dat zal nefaste gevolgen hebben voor de medewerking om het virus in te dammen !

 • ben Verschuren

  Economisch gezien een ramp maar uiteindelijk gaan vele landen deze maatregel moeten toepassen. Er is onvoldoende medicatie om een groot aantal besmettingen aan te kunnen, India en China leveren niet langer aangezien ze zelf met een tekort zitten. Beter kort en krachtig optreden want nu blijft het aanslepen met alle gevolgen van dien.