Van Ranst mengt zich in discussie over lokale contacttracing: “In deze situatie kunnen we hulp niet weigeren”

Viroloog Marc Van Ranst.
screenshot Viroloog Marc Van Ranst.
De contactopsporing in ons land rammelt nog altijd langs alle kanten. Daarbij zou Vlaanderen lokale contacttracing-hulp niet aanvaarden. Zo startte regio Kortrijk al zelf met het opsporen van besmette personen. Viroloog Marc Van Ranst mengt zich nu in de discussie. “Lokale hulp is zeer waardevol en kunnen we niet weigeren.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nu we steeds dieper in de tweede coronagolf zitten, wordt pijnlijk duidelijk dat de contactopsporing stroef blijft lopen.  De regio rond Kortrijk is zelfs op eigen houtje begonnen met het opsporen van besmette personen, maar Zorg en Gezondheid ziet dat niet zitten. De bedoeling is dat huisartsen besmette mensen opbellen en de info doorgeven aan de gemeente.

Maar volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid, waarvoor minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bevoegd is, mag het bellen van patiënten en het opsporen enkel door Vlaamse contactonderzoekers gebeuren. Zo wordt er gevreesd dat er naast elkaar of dubbel gebeld wordt, klinkt het. “We willen onze gegevens delen, maar ze willen daar gewoon alles in eigen handen houden”, zei de Kortrijkse schepen Philippe De Coene (sp.a).

Mensen die lokaal aan contacttracing doen, kennen de situatie op het terrein, weten waar er grote feesten zijn geweest en hoe ze met de mensen moeten omgaan

Viroloog Marc Van Ranst

Volgens viroloog Marc Van Ranst is het niet het moment een lokale hulp te weigeren. “Alle hulp is op dit moment welkom. Hoe meer we weten over de bronnen van deze epidemie, hoe meer contacten we kunnen traceren. Ik denk niet dat we in een situatie zitten waarin we hulp kunnen weigeren, zeker niet wanneer die hulp lokaal is en dus zeker waardevol.”

“Mensen die lokaal aan contacttracing doen, kennen de situatie op het terrein, weten waar er grote feesten zijn geweest en hoe ze met de mensen moeten omgaan. Ze hebben het vertrouwen van de lokale bevolking. Wanneer je het vertrouwen geniet, gaat de contacttracing een stuk gemakkelijker. Dat kan enkel maar helpen. Ik zie geen enkele reden om dat niet aan te moedigen in afwachting van een heel performant systeem.

Lees ook: Contacttracing rammelt nog altijd even hard (+)
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lieve Geyter

  Er wordt niet consequent gehandeld. Als je iets beslist doe het voor heel het land geen uitzonderingen dat doet het virus ook niet! Privacy mag den boom in! Iedereen moet op de hoogte zijn waar het virus lelijk huishoud juist om te vermijden dat het woekert! Niet om een vinger te wijzen. Heel de wereld is besmet of zijn ze dat vergeten! Op die manier spaar je mensen tot er een vaccin is.

 • Ronny Gyles

  In de informatica wereld is zo'n probleem een eitje. 2 databases koppelen en optimaliseren kunnen die mensen met hun ogen dicht. Enkel in regeringen in België blijkt dit nog steeds een onovertroffen probleem te zijn. Er wordt steeds met privacy geschermd en er zijn bepaalde bedrijven die hier via aanbestedingen het gouden ei mee kopen! En dat terwijl al die fervente privacy aanhangers zich onbewust volledig blootgeven via de Facebook van deze moderne tijden ...

 • Daniel Tant

  Wat gaat ge ons nog wijsmaken ik heb het al gezegd, laat verstandegen burgers aan het woord en het zal beter gaan of af dat gedoe waar men bezig zijn. Tant D Gent

 • Demunster Iris

  Het zou me een worst wezen dat ze me 2 keer bellen. Moest ik in contact geweest zijn met een besmet persoon zou ik dat willen weten en liefst zo vlug mogelijk. Die lokale contacttracing lijkt me heel positief.

 • Hubert JANSSENS

  Het geldgewin van de grote spelers in de contact tracing, met name de ziekenfondsen, is veeeeel belangrijker dan het correct plaatselijk opsporen van besmette personen. Het zoveelste voorbeeld van hoe 'geld' belangrijker is dan gezondheid. De plaatselijke opsporing komt namelijk in het vaarwater van zij die het belachelijke en buitensporige contract binnenhaalden, maar er niet in lukken om de contactopsporing efficiënt te laten verlopen.Het zoveelste voorbeeld hoe het er hier aan toe gaat!