Van Ranst: ”In buurlanden start men wel op een deftig uur”, “we rekenen op gezond verstand en burgerzin van iedereen”

Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt de vragen van Dany Verstraeten.
VTM NIeuws Viroloog Marc Van Ranst beantwoordt de vragen van Dany Verstraeten.
De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad is pas rond 22.00 uur van start gegaan, veel later dan voorzien. Iets wat ook viroloog Marc Van Ranst opviel. Na de persconferentie gaf hij bij VTM Nieuws tekst en uitleg over enkele maatregelen en versoepelingen. Voor hem zijn gezond verstand en burgerzin erg belangrijk.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Communiceren na 22.00 uur ‘s avonds is geen optimale aanpak, vindt hij. “Maar, het is nu zo”.  De Veiligheidsraad zat ruim zeven uur lang samen. De opgestelde adviezen zijn volgens hem niet te ingewikkeld voor interpretatie. “We zijn stilaan gewend om dit zo te doen. Men kan naar de buurlanden (Frankrijk en Nederland, red.) kijken waar persconferenties wel op “een deftig, afgesproken uur” van start gaan. Dat maakt het netto wel beter, maar bon, het is nu zo.” De afgelopen dagen lekten “sneuvelteksten” (ontwerpteksten, red.) in de pers uit. Iets waarover Van Ranst zich eerder al boos over maakte. “Het draagt niet bij tot een serene atmosfeer”, verklaarde de professor.

“Vanavond hebben we gezien dat er heel wat regeltjes bijkomen, maar dat er ook zaken teruggeschroefd worden”, zei hij na de persconferentie. “Dat is ook normaal, een deel van het normale leven begint terug te komen. Er gaat op een bepaald moment veel tegelijkertijd veranderen, dan moeten we kijken hoe dat verloopt en hoe de curves evolueren. We rekenen op het gezond verstand en de burgerzin van iedereen”.

Bepaalde buitensporten zoals tennis, atletiek, kajak en visserij worden vanaf 4 mei opnieuw toegelaten. “Uiteraard mits naleving van de gekende regels. Er is absoluut nog geen sprake van het gebruik van kleedkamers of het bezoeken van cafetaria’s”, aldus Van Ranst.

“Heropening winkels zeer goed monitoren”

In fase 1B, vanaf 11 mei, mogen alle winkels tegelijkertijd open. “Dat is een heleboel en dat gaan we zeer goed moeten monitoren, ook epidemiologisch”. De kappers moeten nog een weekje langer wachten en mogen pas op 18 mei de deuren openen. “Dat wordt een stormloop, maar is enkel mogelijk op afspraak en strikt gelimiteerd”, verduidelijkte de viroloog. Nog vanaf 18 mei zijn uitstapjes naar zee of naar het tweede verblijf opnieuw mogelijk. Bij te grote drukte moet volgens Van Ranst het gezond verstand spelen.

Scholen

Na een pilootfase die op 15 mei start, wordt het onderwijs op 18 mei opnieuw op gang geschoten. Kleuterscholen zijn daar nog niet bij, dat is “een keuze die gemaakt moest worden”. In de lagere en middelbare school wordt er wel gestart, daar moeten alle leerlingen vanaf 12 jaar en het personeel de hele dag een mondmasker dragen. “Dat wordt moeilijk, een dag is lang. Maar na een tijd gaat iedereen dat gewoon worden”, klonk het.

Restaurants

Pas in een latere fase, vanaf 8 juni, is de heropening van restaurants een optie. “We moesten de sector een horizon geven, maar ook daar zal alles afhangen van hoe de epidemie zich ontwikkelt. Cafés zijn een moeilijker dossier, alles wordt sowieso nog gedetailleerder uitgewerkt”.

Reizen

Tot slot liet Van Ranst ook zijn licht schijnen over de zomerse reizen naar het buitenland. “Daar gaat de komende weken veel over gepraat worden in Europa. Belangrijk wordt zeker of een land dat u moet ontvangen zijn grenzen al dan niet gesloten houdt. Het gaat niet makkelijk zijn, maar binnen een paar maanden is de epidemie geëvolueerd en is er misschien ook meer mogelijk.”

Premier Sophie Wilmès geflankeerd door Waals minister-president Elio Di Rupo en zijn Vlaamse ambtsgenoot Jan Jambon, geeft toelichting bij de Powerpoint-presentatie. De persconferentie ging om 22.00 uur van start.
EPA Premier Sophie Wilmès geflankeerd door Waals minister-president Elio Di Rupo en zijn Vlaamse ambtsgenoot Jan Jambon, geeft toelichting bij de Powerpoint-presentatie. De persconferentie ging om 22.00 uur van start.41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gilbert maes

  en als het regent buiten aanschuiven tot ge volledig door en door nat zijt plezant

 • Laurent Van Cleef

  Nog eens een mooi voorbeeld van de onbekwaamheid van ons politiekers . Waaŕom 6 personen die uitleggen wat moet gebeuren. Dat kan ook door 1 persoon. Zie naar ons omliggende landen.

 • André Decrock

  Men beweert dat we in oorlog zijn, maar indien de generaals in bvb WO2 op zo een warrige manier zoals gisterenavond instructies hadden gegeven aan hun soldaten dan had WO2 enkele jaren langer geduurd, duidelijk dat deze personen geen militaire opleiding hebben gekregen

 • greet Minsen

  dat klopt, juist gelijk het testen van de bevolking op antistoffen daar lopen wij ook weken achter

 • Willy Van de Camp

  Mr, Van Ranst dat wisten we allemaal, deze regering was al onbekwaam van op de dag van de samenstelling! Tijdens de vergadering gisteren moest de traiteur nog langskomen om het feestmaal te leveren en er werd duchtig gegeten en gedronken waar wij voor betalen!! Daarom waren ze telaat, de tijd uit het oog verloren en ook vergeten wat ze moesten zeggen! Velen onder ons hebben niet eens begrepen wat nu eigenlijk werd beslist!!