Van Ranst: “10 procent van de Belgen besmet met coronavirus zonder dat zelf te weten”

Alle patiënten die nu binnengebracht worden in het UZ Brussel ondergaan een CT-scan van de longen.
Photo News Alle patiënten die nu binnengebracht worden in het UZ Brussel ondergaan een CT-scan van de longen.
Tien procent van de Belgen is allicht besmet met het coronavirus zonder dat zelf te weten. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst, naar aanleiding van testen die gebeurd zijn in het UZ Brussel. 

In het universitair ziekenhuis ondergaan sinds begin deze week alle patiënten een CT-scan - een goede indicator om te kijken of iemand geïnfecteerd is - ook diegenen die geen symptomen van het virus vertonen en dus voor een gewone hospitalisatie in het ziekenhuis zijn. Uit de eerste resultaten blijkt dat 5 van de 50 patiënten - of zo’n 10 procent - besmet is zonder dat ze dat zelf weten en dus niet één symptoom vertonen.

“Ik denk dat dit een representatief cijfer is”, zei Van Ranst in VTM Nieuws. “Een deel van de mensen is het coronavirus aan het doormaken zonder symptomen te hebben. Dat is natuurlijk goed in de zin dat dat gratis antistoffen oplevert, dat dat immuniteit bij de bevolking oplevert. Op zich is dit dus bemoedigend nieuws." 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: Experts hebben oplossing om economie te redden: “Test wie immuun is voor virus” (+)
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mich lee

  Michel Philippe, niet als je de social distance regels toepast. Daarvoor zijn die er. Niet om 2 niet beslette personen uiteen te houden, Wel om niet besmette personen te beschermen tegen een besmetting door iemand die het niet weet. Als je symptonen hebt moet je verplicht thuis blijven, dus is het voor deze gevallen die anders andere onbewust kunnen besmetten. Zonder hoesten en met goed ebasishygiëne vormen deze mensen geen gevaar als je afstand bewaard.

 • Chris Hom

  Iedereen testen en zo is geweten wie immuun is en wie besmet is. Enkel dan kan juist gehandeld worden en is het niet dweilen met de kraan open.

 • Yelene dekann

  Dit zijn dan wel de mensen die het virus verder verspreiden,dus beter iedereen testen

 • PLANCKAERT Johan

  10% is meer dan 1 miljoen, dan hebben we het allemaal , vroeg of laat zeker.

 • Albert Jacobs

  Heeft weer eens iets nieuws mede gedeeld, man laat toch de immuumtest uitvoeren dat gaat velen gerust stellen maar ook ongerust