Van Quickenborne wil meer tolerantie tegenover dronken fietsers: “Geen straf voor wie geen tekenen van dronkenschap vertoont”

Vincent Van Quickenborne, Open Vld-Kamerlid en burgemeester van Kortrijk.
Photo News Vincent Van Quickenborne, Open Vld-Kamerlid en burgemeester van Kortrijk.
Open Vld wil fietsers die betrapt worden op rijden onder invloed van alcohol minder streng bestraffen. Wie te veel op heeft, maar geen tekenen van dronkenschap vertoont, zou volgens Kamerlid Vincent Van Quickenborne zelfs niet bestraft moeten worden. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Er moet volgens Van Quickenborne een duidelijk wettelijk onderscheid komen tussen automobilisten en fietsers. Een geïntoxiceerde fietser zorgt immers voor minder gevaar op de weg, zo luidt de redenering. “Zo’n fietser is in de eerste plaats een risico voor zichzelf.”

Geen vrijgeleide

De liberaal benadrukt dat hij dronken fietsers geen vrijgeleide geeft. “Wanneer de politie een dronken fietser over de weg ziet zwalpen, zal dat nog steeds aanleiding geven tot een bestraffing: een overtreding van de tweede graad.” Dat komt neer op een boete van 116 euro.

Wat volgens Van Quickenborne anders moet, is wanneer een fietser na 3 of 4 pinten positief blaast maar verder geen tekenen van dronkenschap vertoont. Dat zou niet langer bestraft moeten worden. De agent die de controle uitvoert, zal dan moeten oordelen of iemand al dan niet tekenen vertoont.

Vertommen

Auto

Van Quickenborne meent dat zijn voorstel aansluit bij de hedendaagse realiteit, “waarbij het een goede zaak is dat mensen niet meer dronken achter het stuur van hun auto kruipen, door bijvoorbeeld de fiets te nemen”.

De Fietsersbond reageert positief op het voorstel omdat het volgens hen tot straffen op maat leidt. Nu worden fietsers soms erg zwaar gestraft, terwijl ze – zeker theoretisch – een minder groot gevaar vormen dan een dronken automobilist. Al benadrukken we dat fietsers te allen tijde hun gezond verstand moeten gebruiken: wie echt te veel op heeft, laat ook beter zijn fiets aan de kant staan.”
85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joachim albert

  Er staat wel dat de fietser geen uiterlijke tekenen van dronkenschap mag vertonen. Het blijft nog altijd strafbaar. Mensen die 4-5 pintjes hebben gedronken en nog goed zijn, die kunnen dan zonder schrik naar huis fietsen. Lees het artikel goed vooraleer u reageert.

 • William Van den Berghe

  En als die zwakke weggebruiker met de nodige glazen op plots voor je wagen verschijnt ben jij de dupe. Want zwakke weggebruikers hebben meer rechten.

 • Robert DE REU

  Ga er mij niet direct over uit spreken, maar wat mij wel op het hart ligt en niet begrijp, dronken met een motorvoertuig rijbewijs wordt voor X aantal tijd ingetrokken en je mag nog alleen met de fiets rijden, dronken met de fiets wordt ook u rijbewijs ingetrokken wel begrijpe wie begrijpe kan.

 • raf peeters

  Zeer zeker niet en zeker niet met de massale opkomst van E fietsen

 • Karel Van Beeck

  Is een dronken man op een fiets die 50km/u gaat geen gevaar op de baan?