Van Quickenborne wil alle wanbetalers in één databank

Minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil de kredietcentrale van de Nationale Bank ombouwen tot een schuldencentrale die alle wanbetalers omvat. Niet-betalers van een lening, een gsm- of energiefactuur en zelfs ziekenhuisrekeningen komen dan samen in één databank. Dat meldt De Zondag. Van Quickenborne benadrukt dat het hier niet om een zwarte lijst gaat. Hij wil mensen met betalingsmoeilijkheden vooral tegen zichzelf beschermen en ervoor zorgen dat ze niet nóg meer schulden kunnen maken.

Nu veel verschillende databanken
Vandaag is het niet mogelijk om een volledig overzicht te krijgen van mensen die rekeningen of kredieten niet kunnen betalen. De kredietcentrale houdt sinds 2003 alle (probleem-)kredieten bij financiële instellingen bij. De telecomsector heeft zijn eigen Preventel-databank. En de energiesector heeft ook een aparte lijst. Van Quickenborne wil al die databanken begin 2009 integreren in één grote schuldencentrale.

Mensen niet zonder stroom zetten
"Een vollediger beeld is erg nuttig, want we merken dat door de huidige economische crisis mensen problemen van wanbetaling beginnen te krijgen omwille van telefonie-, energie- en gezondheidsschulden", aldus Luc Defresne van de kredietcentrale. "Het is niet de bedoeling om mensen zonder stroom te zetten omdat ze problemen hebben met hun kredietaflossing", voegt hij toe. "Ziekenhuisschulden liggen ook gevoeliger. We mogen private zaken niet met financiële zaken mengen. Het is aan de privacycommissie om te duiden wat kan en niet kan." (belga/adv)