Van Quickenborne wil af van "parlement vol ja-knikkers"

Vincent Van Quickenborne wil de lijststem liefst zien verdwijnen.
BELGA Vincent Van Quickenborne wil de lijststem liefst zien verdwijnen.
Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft een wetsvoorstel ingediend om de lijststem bij verkiezingen af te schaffen. Zonder lijststem zouden enkel de kandidaten met de meeste voorkeurstemmen naar het parlement gaan en niet noodzakelijk de kandidaten die door de partij bovenaan de lijst geplaatst worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

"Nu gaat de lijststem ten koste van populaire kandidaten die een slechte plaats op de lijst hebben gekregen", zegt Van Quickenborne. "Voor de meeste partijen geldt: sta je niet bij de eerste twee of drie, dan ben je zo goed als kansloos. Zonder de lijststem doet die volgorde er nog amper toe en maakt iedereen min of meer dezelfde kans. Nu zitten er in het parlement nogal wat mensen die hun zitje vooral aan de partij te danken hebben, meer dan aan zichzelf. Dan knik je in het parlement al eens sneller ja, tegen je eigen ambitie of overtuiging in."

Ook in het verleden gingen er al stemmen op om de lijststem af te schaffen, maar tot een afschaffing kwam het nooit. "Vooral de PS was daar altijd tegen", zegt Van Quickenborne.