Van Quickenborne ontvangt delegatie journalisten

BELGA

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne heeft vanmiddag, midden in het pensioendebat in de Kamer, een delegatie van de verenigingen voor beroepsjournalisten (AVBB, VVJ, AJP) ontvangen. De journalistenbonden verzetten zich tegen de afschaffing van het aanvullend pensioen voor loontrekkende beroepsjournalisten.
 
Sociale bijdragen werkgevers en werknemers
Het bestaande regime van het aanvullend pensioen voor beroepsjournalisten wordt in de pensioenhervorming van de regering geschrapt. Het systeem bestaat al 40 jaar en voorziet in een supplement dat gefinancierd wordt via sociale bijdragen van de werkgevers en werknemers. Maar die sociale bijdragen zouden volgens de regering niet volstaan om het verhoogde pensioen te financieren. Volgens de regering is het systeem verlieslatend.

Verder overleg
De journalistenbonden verzetten zich tegen de schrapping van het systeem en voerden met een honderdtal leden actie aan het kabinet van minister Van Quickenborne. Die liet verstaan dat hij voorstander is van verder overleg en dat hij een oplossing wil vinden die aanvaardbaar is voor de journalisten en die rekening houdt met de bekommernissen van de regering.

Amendement
Volgens de AVBB heeft de "massale reactie van honderden boze journalisten" er al voor gezorgd dat er een amendement komt op het wetsontwerp van Van Quickenborne. (belga/lb)