Van Quickenborne: "MR, CD&V en Open Vld moeten brug slaan tussen PS en N-VA"

Open Vld-Kamerfractieleider Vincent Van Quickenborne.
Photo News Open Vld-Kamerfractieleider Vincent Van Quickenborne.
Open Vld-Kamerfractieleider Vincent Van Quickenborne vindt dat de partijvoorzitters van MR, CD&V en Open Vld, een brug moeten slaan tussen PS en N-VA. Dat zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

De burgemeester van Kortrijk leidt sinds kort de Open Vld-fractie in de Kamer, nu Egbert Lachaert partijvoorzitter is geworden. Van Quickenborne liet vrijdagmorgen zijn licht schijnen over de vorming van een regering met een meerderheid in het parlement. Tot nu toe regeert het minderheidskabinet van Sophie Wilmès (MR, CD&V en Open Vld) met volmachten die gesteund worden door zeven oppositiepartijen, een formule die wellicht op haar laatste benen loopt.

Volgens Van Quickenborne moet de nieuwe Open Vld-voorzitter Lachaert samen met zijn collega's van CD&V (Joachim Coens) en van MR (Georges-Louis Bouchez) het initiatief nemen om een brug te slaan tussen N-VA en PS. Momenteel voeren de voorzitters van PS en sp.a, Paul Magnette en Conner Rousseau, nog gesprekken met andere partijvoorzitters. "De socialisten hebben een snuffelronde gedaan en daaruit is nu gebleken dat het met Groen en Ecolo niet zal lukken", aldus Van Quickenborne. 

Is er in een regering met PS en N-VA wel plaats voor Open Vld? De PS zegt al lang niet met N-VA én Open Vld in een regering te willen. "Wij zijn onthecht als partij", zegt Van Quickenborne. "Wij hebben geen schrik van de oppositie."

“Niet geld rondstrooien om iedereen te plezieren”

De Open Vld-fractieleider blikte ook vooruit op de bijeenkomst van de superkern deze namiddag. Die zou nog een akkoord moeten vinden rond een aantal steunmaatregelen. Vorige week keurde de vergadering van de regering met de voorzitters van tien steunende partijen al een hele reeks maatregelen goed, maar die werden niet allemaal goed onthaald. Zo kwam er onder meer kritiek op de beslissing om gratis railpassen uit te delen.

Van Quickenborne wil dat de focus op "tijdelijke en doelgerichte" maatregelen komt te liggen. "We moeten ons focussen op wie het echt nodig heeft en niet geld rondstrooien om iedereen te plezieren." Hij verwacht nog een akkoord rond een verhoogde investeringsaftrek voor bedrijven, maatregelen om de solvabiliteit van bedrijven te steunen en een akkoord rond landingsbanen. 

De Open-Vld-fractieleider reageerde ook op de uitspraken van CD&V-voorzitter Joachim Coens rond het koloniaal verleden. Volgen Coens is de koning "de meest aangewezen persoon" om iets te zeggen over de fouten van het koloniaal verleden, al moet de koning gedekt zijn door de regering. Van Quickenborne vindt dat er een dialoog moet komen met Congo en dat daarin "een zekere stellingname" van de regering mogelijk moet zijn. "We moeten met het verleden in het reine komen, maar ook focussen op de problemen die er nu zijn en die oplossen", zei Van Quickenborne. 
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Willems

  de kiezer heeft beslist zegt VB maar dat zijn slechts 12% federaal ,wat doe je met die andere 88%.Federaal moeten partijen over gans Belgie tot een compromis komen dat goed is voor alle Belgen en zeker voor de gewone burger.Dus partijen die op splitsing rekenen komen niet in aanmerking

 • Benny Buyst

  Neen Van Quickenborne het initiatief gaat altijd uit van de sterkste politieke familie in dit geval PS-SPA.

 • Jozef Vermeulen

  Open-VLD gaat nog amperde kiesgrens halen, dus zij hebben niets te beslissen.

 • Pat Debal

  De kiezer heeft beslist niet de ministers en burgemeester moet hen moeien Quikenborne zwijg

 • Marc Baeyens

  Die Vlaamse partijen moeten in de eerste plaats wat meer aandacht hebben voor Vlaanderen en hun eigen partijbelangen minder in dienst stellen van de Franstalige partijen.