Van Quickenborne: "Ik begrijp Homans echt niet. Hoe kan je dit nu uitleggen aan moslims die het goed menen?"

Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
belga Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kan er niet bij dat Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) geen moskeeën meer wil erkennen. En dat laat hij fors horen in De Zondag. "Als je niets erkent, zet je correcte moskeeën op dezelfde lijn als radicale moskeeën."

Vincent Van Quickenborne lijkt weer helemaal 'in the picture' te staan sinds het pensioendebat vorige week. Ook in De Zondag laat hij in een interview van zich horen. Bijvoorbeeld over het feit dat Vlaams minister Liesbeth Homans van Binnenlands Bestuur (N-VA) geen moskeeën meer wil erkennen. "Ik begrijp Homans echt niet", zucht Van Quickenborne.

"Die erkenning is een belangrijk instrument voor goede moskeeën. Ik zie dat in mijn stad. Het moskeebestuur hier is onlangs volledig vernieuwd. Dat zijn nu allemaal mensen die goed geïntegreerd zijn en Nederlands spreken. Ze hebben een prima erkenningsdossier klaar, maar krijgen nu te horen dat ze geen kans maken. Dat is problematisch. Als je niets erkent, zet je correcte moskeeën op dezelfde lijn als radicale moskeeën."

Hij merkt die ontmoediging ook in Kortrijk. "Hoe kan je dit nu uitleggen aan moslims die het goed menen? Homans kan een voorbeeld nemen aan Geert Bourgeois: hij geeft een sterk signaal door elk jaar een moskee te bezoeken op het Suikerfeest."

"Homans kan een voorbeeld nemen aan Geert Bourgeois: hij geeft een sterk signaal door elk jaar een moskee te bezoeken op het Suikerfeest"

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld)

De N-VA en de PS

Ook het afgestofte communautaire profiel van de N-VA kan Van Quickenborne trouwens niet echt bekoren. "Ik vind het vreemd dat er weer naar de PS verwezen wordt alsof die alle realisaties zou terugschroeven. Mocht Vlaanderen nu het grote walhalla zijn, dan zou ik dat nog begrijpen. Maar Vlaanderen is vaak in hetzelfde bedje ziek als België, trage besluitvorming, ingewikkelde structuren, en hier is de PS niet aan de macht."

"Vlaanderen is vaak in hetzelfde bedje ziek als België, trage besluitvorming, ingewikkelde structuren, en hier is de PS niet aan de macht"

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld)

Hollandse bestelwagens

Als het aan Van Quickenborne ligt, gaat het over de economie. Over de pensioenen bijvoorbeeld, waarbij "werken altijd meer [moet] lonen dan niet werken". Of de wetgeving rond e-commerce: "Mensen bestellen vandaag van alles online, maar wie levert dat? Hollandse bestelwagens. Dagelijks zie ik er passeren. Dat maakt mij ook kwaad. Want zo zijn er net over de grens met Nederland dertigduizend jobs bijgekomen. Wij hadden die jobs moeten hebben."

"Dagelijks zie ik er passeren. Dat maakt mij ook kwaad. Wij hadden die jobs moeten hebben"

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld)

Hij vindt dat de vakbonden onnodig vasthouden aan oude regels. "Waarom mogen mensen niet werken na 8 uur 's avonds? Trouwens, dat zouden jobs zijn die vooral laaggeschoolden ten goede komen, een doelgroep die het moeilijk heeft op de arbeidsmarkt. Ik begrijp dat niet."