Van Overtveldt wil hervorming personenbelasting

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
Photo News Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
Na de hervorming van de vennootschapsbelasting wil minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werk maken van een hervorming van de personenbelasting. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De hervorming van de vennootschapsbelasting moet nog ingaan en Van Overtveldt komt al met nieuwe plannen. De N-VA'er heeft de Hoge Raad van Financiën - het fiscale adviesorgaan van de regering - gevraagd om een "grote belastinghervorming" voor te bereiden die "vanaf 2019" - onder een nieuwe regering - moet ingaan.

In zijn brief aan de Hoge Raad zegt de minister dat de hervorming het verschil tussen werken en leven van een uitkering groter moet maken. Daarbij moeten de fiscale aftrekken en de belastingtarieven onder de loep worden genomen. Het moet gaan om een belastingvereenvoudiging en -verlaging, die betaald wordt door een "gedeeltelijke of volledige verschuiving naar andere belastingen". Voorts moet de fiscale ongelijkheid tussen alleenstaanden, gehuwden, wettelijke en feitelijk samenwonenden verkleinen.

Van Overtveldt wil ook aandacht voor de "economische en maatschappelijke trends" in de fiscaliteit. Een voorbeeld is dat door de opkomst van elektrische wagens de overheid minder accijnzen op diesel en benzine ontvangt. De vraag is hoe dat opgevangen kan worden.

De Hoge Raad krijgt tot eind 2018 tijd om de hervorming uit te werken.
74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lodewijk Placklé

  Gewone mensen , vooral gepensioneerden en werkzoekenden , zullen nog meer belastingen betalen

 • Tom Faes

  laat hem doen mensen .Na volgend jaar is hij misschien schepen in Mechelen als hij genoeg stemmen haalt en anders salu en de kost

 • Jan Van Rompaey

  De grootverdieners zullen vermindering krijgen. De zwartwerkers mogen gewoon verder doen. De werkende en gepensioneerde mensen zullen bloeden. Het akkoord zal bezegeld worden in een zeer duur restaurant . Ze volgen het voorbeeld van goeroe De Wever.

 • marc bolders

  Waarschijnlijk worden feestjes in sterrenrestaurants niet alleen volledig aftrekbaar maar krijg je er ook subsidie voor, kwestie van "volkseigen" gerechten te promoten. Enige verplichting :er dienen onderdanige politici aanwezig te zijn.

 • Frans Peeters

  Dit is klein bier als we Almaci van Groen bezig horen.