Van Overtveldt misrekent zich weer voor 1,3 miljard

BELGA
De fiscale inkomsten voor dit jaar blijven 1,3 miljard onder de oorspronkelijke verwachtingen. Dat blijkt uit de begrotingstabellen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft voorgelegd aan het parlement.

Waar is het misgelopen? Van Overtveldt rekende eind vorig jaar op een stijging van de belastinginkomsten, maar die toename was een stuk minder groot dan hij had gehoopt. De grootste achterstand loopt hij op bij de roerende voorheffing, waar de inkomsten 750 miljoen euro onder de verwachtingen blijven. Volgens oppositiepartij sp.a heeft dat vooral te maken met de tegenvallende kaaimantaks. Die zal dit jaar slechts 100 miljoen euro opleveren, zo schat de Europese Commissie in. Dat is heel wat minder dan de 460 miljoen die oorspronkelijk verwacht werd.

"Dit maakt opnieuw duidelijk dat we voor 2016 op een serieus tekort afstevenen", zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. "De som klopt gewoon niet. De komende jaren worden extra moeilijk. En waar gaan ze het geld dan wél halen? Ik vrees dat ik het antwoord al ken."

De N-VA-minister wijst de kritiek van de hand. "De ramingen van de belastinginkomsten werden in de loop van het jaar verschillende keren naar beneden bijgestuurd", zegt zijn woordvoerder. "Het klopt dat er enkele minnen zijn. Maar er zijn evengoed plussen, meevallers."