Van Overtveldt: "Er liggen geen concrete cijfers op tafel"

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
EPA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt "neemt afstand" van het bericht dat de dieselprijs tegen 2018 met vijf euro per volle tank van 50 liter zal stijgen.

Volgens de N-VA-minister is in het taxshift-akkoord voorzien dat de maatregel 300 miljoen euro moet opbrengen tegen 2018, maar is het nog wachten op de technische en praktische uitwerking. Zo zal de impact op de prijs aan de pomp pas na de zomer door de regering vastgelegd worden. "Voor het ogenblik liggen er dus geen concrete cijfers op tafel", klinkt het.

Het Laatste Nieuws schreef vandaag dat de diesel nog duurder zou worden dan eerst was geraamd. De regering besloot eind vorige maand om in het kader van de taxshift en de begrotingscontrole de accijnzen te verhogen. De prijs van een volle tank diesel van 50 liter zou 5 à 6 euro duurder worden tegen 2018, terwijl eerder was gezegd dat dit 2,5 à 3 euro zou zijn. Een Belg die jaarlijks 20.000 kilometer aflegt en daarbij 6 liter per 100 kilometer verbruikt, zou hierdoor jaarlijks 127 euro meer betalen.