Van Overtveldt deelt communautaire tik uit aan Wallonië en Brussel: “Tewerkstelling moet er omhoog om begrotingstekort op te lossen”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)
Het begrotingstekort in ons land kan meteen opgelost worden als in Brussel en Wallonië meer mensen aan de slag gaan. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Met deze communautaire prik richting Franstalig België probeert Van Overtveldt de kritiek te counteren dat hij en de N-VA het tekort niet hebben weggewerkt.

De federale regering beloofde bij haar start het begrotingstekort weg te werken. Dat is niet gelukt. Het tekort wordt voor volgend jaar geraamd tussen de vier en de acht miljard euro. Dat komt overeen met 2.000 euro per werkende Belg. Volgens de financiënminister ligt de oorzaak van het tekort bij te veel werklozen in Wallonië en Brussel.

“Mijn conclusie na vier jaar is dat de sleutel tot een structureel begrotingsevenwicht in dit land ligt op het niveau van de tewerkstelling”, zegt Van Overtveldt aan VTM NIEUWS. “Vooral in Brussel en Wallonië ligt de tewerkstellingsgraad te laag. Die moet dringend omhoog.”

Voor de minister is het dus simpel: de nog openstaande vacatures moeten ingevuld worden om het begrotingstekort op te lossen. “We hebben nog 150.000 vacatures, die moeten we proberen invullen. Dan is het begrotingstekort ook meteen opgelost.”
252 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  Een grote reden voor het gebrek aan jobs ? en ze hebben mensen tekort ...

 • Marco Maerten

  Kris Vansevenant,zowel de lonen als uitkeringen zijn in verhouding van index al jaren dalende ten gunste van 1% van onze samenleving. Uw redenering vloeit dan ook eerder uit werklozenbashing dan aan de realiteit te ondervinden van citroenjobs die het niet waard zijn om deze te aanvaarden.

 • Roland Vanlerberghe

  Een grote reden voor het gebrek aan jobs is de hoge fiscaliteit en dat hebben wij, het plebs dus, niet in handen, het is de "roverheid" zelf omdat ze blijkbaar minder goed kan omgaan met geld in vergelijking met Duitsland en Nederland die jobs kapot maakt. En voor alle duidelijkheid in bovenstaande landen hebben ze ook autowegen, klinieken, scholen, enz, en in veel gevallen nog betere dan hier.

 • Kris Vansevenant

  Het verschil tussen het minimumloon en een uitkering is dan ook belachelijk klein in dit land van melk en honing. Uitkeringen moeten zakken na pakweg 3 maanden en 3 maanden later nog eens. Het zou onze ministers verbazen hoeveel mensen plots de weg naar de arbeidsmarkt zouden vinden.

 • jo vandenberghe

  De EU is voor open grenzen,het belachelijke is dat Belgie een lapje groot verdeeld is in 3 en daardoor ook onbestuurbaar is geworden.New york heeft één burgemeester voor 11 miljoen inwoners?Hij durft er niet aan te denken hoeveel er zou uitgespaard worden met 50% politiekers minder?