Van Mullem riskeert 18 jaar cel voor dertien messteken

BELGA
Op het assisenproces tegen Leopold Van Mullem (67) heeft procureur-generaal Yves Segaert-Vanden Bussche 18 jaar opsluiting gevorderd. De Bruggeling werd vanavond schuldig bevonden aan doodslag op Marie-Antoinette Blaton (65). De voorbedachtheid werd door de jury van tafel geveegd. De Bruggeling bracht het slachtoffer op 28 juli 2012 in Blankenberge met 13 messteken om het leven.

De openbaar aanklager wees de jury eerst en vooral op de ernst van de steekpartij zelf. "Daaruit blijkt een weerzinwekkende koelbloedigheid. Denk ook aan de manier waarop hij er alles aan deed om uit de handen van het gerecht te blijven." Van Mullem graaide alle mogelijke bewijzen tegen hem mee. "Daarna gooit hij alles her en der alles in vuilnisbakken. Hij had schrik om naar de gevangenis te moeten."

De volgende dagen nam de beschuldigde zijn gewone leventje weer op. "Naar het casino, op café, een toertje met de motor. Hij was ontspannen, rustig, relaxed, life goes on." In zijn eerste verhoren probeerde Van Mullem zijn onschuld staande te houden. "Nadien probeert hij de schuld nog af te schuiven op de vorige klusjesman. Zijn geveinsd geheugenverlies is nog het ergste. Allemaal goedkope excuses om er zo goedkoop mogelijk van af te komen."

"Geen oprechte spijt"
Volgens de gerechtspsychiater heeft de beschuldigde geen empathie met het slachtoffer. Yves Segaert-Vanden Bussche merkte op dat Van Mullem zijn ware gelaat toonde tegenover zijn vrienden. "Hij vertelt dat hij in 15 seconden zijn eigen leven kapot had gemaakt. Hij rept met geen woord over het slachtoffer. Hij heeft geen oprechte spijt, hij wil u alleen zand in de ogen strooien."

Het Openbaar Ministerie aanvaardt het blanco strafregister van de beschuldigde als een verzachtende omstandigheid. Toch werd nog een kanttekening geplaatst bij de persoonlijkheid van de gewezen postbode. "Mij lijkt hij eerder een wolf in schaapsvacht. O wee als de rustige kerel onder druk wordt gezet. Dan verandert hij bliksemsnel in een meedogenloos roofdier. De brave teddybeer wordt dan een woeste grizzlybeer."

"Tweede kans"
De openbaar aanklager legde uit dat Van Mullem in principe geen gevaar is voor de maatschappij. Dat kan echter veranderen als hij opnieuw zou beginnen gokken. "Een gokverslaving is levenslang. De gokduivel zal altijd om het hoekje blijven loeren."

De procureur-generaal stelde 18 jaar opsluiting voor. "Ik geef hem nog de tweede kans die hij Marie-Antoinette niet heeft gegund. Hij kan dan over drie jaar voorwaardelijk vrijkomen. Hij zal dan bijna 71 jaar zijn."

BELGA
BELGA

"Milde straf graag"
Meester Kris Vincke vroeg dan weer een milde straf voor zijn cliënt. "Als hij bekent, begint hij te snikken. Die man heeft spijt. Hij zegt op dat moment dat hij opgelucht is."

De verdediging vergeleek het karakter van de gewezen postbode met het kinderboekenpersonage Pietje Puk. "Die deed ook altijd alles voor de mensen rondom zich. Zelfs fysiek lijkt hij er een beetje op. Pol was altijd en overal sociaal geëngageerd."

"Eigen kind ten grave gedragen"
In de jaren voor de feiten kreeg Van Mullem met heel wat tegenslagen af te rekenen. "Het ergste is zijn eigen kind Serge ten grave dragen. Hij was eigenlijk een kopietje van Pol. Hij heeft dat nooit kunnen verwerken."

Tegelijk probeerde de beschuldigde zijn verdriet te verbergen voor de buitenwereld. Zo voorkwam hij dat zijn schoondochter zag hoe hij elke dag aan het graf van Serge stond.

Blanco strafblad
Op het moment van de feiten had Van Mullem nog steeds een volledig blanco strafblad. "Dat kan tellen voor een motard die zoveel kilometers aflegde. Hij is zelfs nog niet veroordeeld door de politierechtbank." Zo goed als alle getuigen dragen de Bruggeling nog steeds een warm hart toe. "Dat is een doodbrave mens die iets verschrikkelijks gedaan heeft. En zeg niet dat het u niet kan gebeuren. Ik heb hier in Brugge onlangs een vrouw verdedigd voor poging doodslag en brandstichting. Die vrouw had hier ooit in de jury gezeten."

"Geen 3 jaar, maar ook geen 18"
Meester Vincke erkent dat zijn cliënt kampte met een gokverslaving. Nu heeft hij echter wel een vangnet, waardoor die dreiging ook veel kleiner wordt. Is de maatschappij veiliger als Pol Van Mullem 18 jaar opgesloten zit? Ik denk het niet. Ik kom u geen drie jaar vragen, maar ook geen 18. Ergens mooi tussenin, dat zou juist zijn."

"Niets meer te zeggen"
Ten slotte haalde de verdediging de enige wens van de beschuldigde aan. "Hij zou graag voor zijn kleinkinderen zorgen. Zonder de feiten was hij nu de gedroomde bompa. Laat hem zijn rol als bompa opnemen."

"Ik heb niets meer te zeggen. Ik dank de juryleden voor wat ze voor mij gedaan hebben", zei Van Mullem in zijn laatste woord. Het hof en de jury hebben zich om 20.25 uur teruggetrokken voor de beraadslaging.