Van Mullem enkel schuldig aan doodslag: "Geen sprake van voorbedachtheid"

BELGA
De volksjury heeft Leopold Van Mullem (67) schuldig bevonden aan doodslag op Marie-Antoinette Blaton (65). De Bruggeling bracht het slachtoffer op 28 juli 2012 in Blankenberge met 13 messteken om het leven. Van voorbedachtheid was volgens de jury geen sprake.

Van Mullem had samen met een huisgenoot enkele klusjes uitgevoerd op het appartement van de weduwe. Door zijn gokverslaving was de beschuldigde toen al in diepe financiële problemen beland. Van Marie-Antoinette Blaton kreeg hij eind juni 2012 een lening van 2.500 euro. Een maand later eiste de vrouw het geld al terug, twee maanden eerder dan afgesproken.

Gevonden door zus
Op 28 juli 2012 trok Van Mullem naar het appartement van het slachtoffer, zogezegd om het geld terug te betalen. Op dat moment had hij het bedrag echter al gebruikt om schulden bij de marktkramersbond af te lossen. Tijdens een discussie deelde de klusjesman met zijn vlindermes 13 steken uit aan het slachtoffer. Pas op 12 augustus werd het levenloze lichaam van Marie-Antoinette Blaton door haar zus aangetroffen. Twee dagen later bekende Van Mullem.

"Motief ontstond pas tijdens discussie"
Van Mullem stond terecht voor moord, maar de verdediging betwistte met succes dat de Bruggeling de feiten met voorbedachten rade pleegde. "De voorbedachtheid werd niet weerhouden omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat hij de doodslag had gepland", klonk het in het arrest. Uit de motivatie blijkt dat volgens de jury het motief ook pas tijdens de discussie ontstond. Het slachtoffer dreigde op dat moment immers om de financieel precaire situatie van de beschuldigde overal kenbaar te maken.

"Veel kracht"
Daarnaast stond het voor de leden van de jury wel vast dat Leopold Van Mullem de intentie had om het slachtoffer om het leven te brengen. In de motivatie werd onder andere verwezen naar de verklaringen van de beschuldigde zelf. Het gebruik van een vlindermes en de plaats van de messteken toonden eveneens de bedoeling van de dader.

"Verschillende messteken zijn diep in het lichaam binnengedrongen, daarvoor diende veel kracht gebruikt te worden", luidde het. Tenslotte merkte de volksjury op dat Van Mullem zijn zieltogende slachtoffer zomaar achterliet. Nu starten de debatten over de strafmaat.

BELGA
BELGA