Van mensensmokkel verdachte advocaat met handlichting vrijgelaten

In Antwerpen is een advocaat vrijgelaten die verdacht werd van medewerking aan mensensmokkel en een criminele organisatie. Dat meldt diens advocaat Ergün Top. De man werd 'met handlichting' vrijgelaten, zijnde nog voor de zitting van de raadkamer die maandag plaatsvindt. Bij het Antwerpse parket wil men het nieuws "bevestigen noch ontkennen".

Eerder deze week heeft de federale politie Antwerpen zes van zeven personen aangehouden die eerder waren opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De aanhoudingen passen in een gerechtelijk onderzoek naar mensensmokkel met valse papieren, waarbij België de eindbestemming was. Dat onderzoek werd in het najaar van 2013 opgestart.

Een van de aangehouden personen was een advocaat die nog maar enkele maanden aan de balie was ingeschreven. Hij werd volgens zijn advocaat zaterdag echter vrijgelaten. "Ik heb het dossier ingekeken en vandaag het tweede verhoor bijgewoond", zegt advocaat Ergün Top. "Er valt mijn cliënt in het dossier niets te verwijten en geen enkel element doet daar aan twijfelen. Vandaag is hij met handlichting vrijgelaten."

Volgens Top had de politie bepaalde aanwijzingen en werden er ook telefoontaps uitgevoerd. "Mijn cliënt kan die aanwijzingen perfect verklaren en de taps waren uit de context gerukt", stelt hij nog. Top vindt het jammer dat de naam van zijn confrater door de aanhouding wordt bezoedeld.

De andere verdachten, die niet door Top worden vertegenwoordigd, zullen volgens hem maandag wellicht wel voor de raadkamer verschijnen.