Van Hool levert eerste elektrische trambussen

BELGA
Busbouwer Van Hool mag twee elektrische trambussen leveren aan de Hamburgse openbaarvervoermaatschappij. Dat heeft het bedrijf uit Koningshooikt (Lier) vandaag bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat Van Hool honderd procent elektrische trambussen gaat leveren. Van Hool leverde eerder al trambussen, de Exqui.City, aan onder meer de Franse stad Metz. Tot op vandaag waren dat hybride voertuigen. De trambussen geleverd aan Hamburg zullen een honderd procent elektrische aandrijving krijgen. 

Het bedrijf heeft wel al ervaring in de productie van reguliere elektrisch aangedreven bussen. Zo zullen dit jaar elektrische bussen worden geïntroduceerd bij De Lijn in Brugge.

Van Hool mikt met de trambussen -die de voordelen van een tram (comfort, stiptheid, eigen rijbaan) combineren met die van een bus (niet vast aan traminfrastructuur)- op de vraag naar milieuvriendelijk en betaalbaar openbaar vervoer. 

Volgens CEO Filip Van Hool werkt deze strategie vruchten af. Bovendien zijn de trambussen ook goed nieuws voor de tewerkstelling in Koningshooikt, want het zijn voertuigen met hoge toegevoegde waarde.

Bij Van Hool werken 4.750 mensen, waarvan 4.000 in Koningshooikt, 150 in Bree en 600 in Skopje in Macedonië.