Van Gucht waarschuwt jongeren voor complottheorieën: “Het virus is onzichtbare vijand, deze crisis is wel degelijk zeer reëel”

Viroloog bij Sciensano Steven Van Gucht.
Photo News Viroloog bij Sciensano Steven Van Gucht.
Op sociale media circuleerden de voorbije maanden honderden complottheorieën over het coronavirus. De kwestie werd aangehaald door viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie over het coronavirus. “Deze reacties zijn volkomen begrijpelijk”, aldus Van Gucht. “Maar het virus is een onzichtbare vijand, deze crisis is wel degelijk zeer reëel", zei hij ook.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Sommigen die de maatregelen beu zijn, twijfelen aan de realiteit van de verspreiding van het virus en de ernst van de infectie. Er circuleren veel misvattingen op het internet en complottheorieën”, aldus Van Gucht.

“Veelal jongeren voelen zich niet altijd betrokken bij het probleem, maar ze moeten ermee rekening houden dat ook zij oudere familieleden, vrienden en collega’s hebben die wel degelijk risico lopen”, waarschuwde de virloog van Sciensano. “Deze reacties zijn volkomen begrijpelijk, maar het virus is een onzichtbare vijand, deze crisis is wel degelijk zeer reëel.” 

“We moeten dit probleem samen oplossen, hou daarom vol, heb moed en aanvaard dat we nog enkele moeilijke maanden tegemoet gaan. Ik heb er vertrouwen in dat we hopelijk volgend jaar terug kunnen terugkeren naar een normale samenleving. Dit gaat uiteindelijk voorbij gaan”, besloot Van Gucht met bemoedigende woorden.

Lees ook: Fact check: nee, mondmaskers zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid
62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Er is geen complot. Er is een strategie. Niet van politici overal, maar een strategie van China. Economie, onderwijs, politiek, vrije meningsuiting, privacy-beleid (Tiktok?) zijn aangetast wereldwijd, het opkopen van 'van alles'. Ik ben het eens met Maxiem Geraerts. Hoe toevallig allemaal !

 • Anthony Mccord

  Facts liegen niet. Complot of niet de mensen beginnen stilletjes door te hebben dat dit virus een mooi excuse is om vrijheden terug te schroeven en nieuwe wetten te stemmen die onze privacy helemaal te niet doen. Allemaal voor ons eigen goed natuurlijk.Opzoeken , lezen en dubbel checken doet ogen openen.

 • Guido De Smet

  Groot gelijk Marcq Adriaens. In het leger leerde je ook dingen te doen die je niet leuk vond,maar gewoon omdat je overste dat beval. Zo leerde je wetten respecteren! Wetten die gemaakt zij in het algemeen belang en niet ten dienste van je eigen, egoïstisch, nietig ik persoontje.

 • Ludovic De Beuckeleer

  als je denkt Steve dat de jongeren er zich iets van gaan aantrekken droom dan maar verder , ze leven in hun "ik" maatschappij en trekken zich weinig of niets aan van anderen. zij willen elke week kunnen gaan feesten.

 • Hugo Hechtermans

  Wil Van Gucht ons ook uitleggen hoe, en door wie de virologen en hun labo's worden gefinancierd, want diens brood men eet, enz...