Van Gucht verdedigt Belgische aanpak in buitenland: “We hebben het beste controlesysteem ter wereld”

Steven Van Gucht.
Photo News Steven Van Gucht.
"België heeft het beste controlesysteem ter wereld. We tellen steeds beter dan de andere landen." Dat stelt interfederaal woordvoerder Steven van Gucht. De viroloog heeft in een reeks buitenlandse interviews de aanpak van België verdedigd, nadat de Amerikaanse president Donald Trump het Belgische sterftecijfer het hoogste ter wereld genoemd had.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Van Gucht herhaalt dat België ook de vermoedelijke gevallen telt, die niet zijn bevestigd door een test. Van de 6.679 Belgische overlijdens zijn 46 procent bevestigd. Dat betekent dat er meer dan 3.000 bevestigde gevallen zijn, maar dat cijfer ligt nog ruim onder de 4.177 gemelde overlijdens in Nederland. “Dat land is relatief vergelijkbaar met België op het vlak van van bevolkingsdichtheid en mobiliteit”, klinkt het.

Van Gucht verwijst ook naar Zweden, dat veel minder strike regels hanteert. "Het is waar dat ze minder doden tellen dan wij, maar ze hebben er meer dan hun buurlanden", luidt de analyse. "Het land is groter en de bevolking leeft minder dicht op elkaar. Daardoor kunnen mensen zich gemakkelijker afzonderen."

“Op homogene manier getroffen”
De viroloog stelt nog eens dat de eerste besmetting en de verspreiding van het virus in een land ook een belangrijke rol spelen. "België wordt op een relatief homogene manier door het virus getroffen. In Nederland is dat vooral in het zuidoosten van het land. Het aantal gevallen vergelijken met de totale bevolking heeft weinig zin", klinkt het. 

Dat geldt ook voor de VS. De overlijdens zijn daar vooral geregistreerd in New York. Om een duidelijk beeld van de impact van het virus te krijgen, moet de vergelijking gemaakt worden met de totale bevolking in New York en niet in heel de VS. 

“Betere screening dan Nederland”
Ook op het vlak van screening is België zeker niet de slechtste leerling van de klas. "We zijn geen koplopers, maar we screenen meer dan in bijvoorbeeld Nederland en het Verenigd Koninkrijk", stelt de viroloog.

"We hebben een van de beste gezondheidssystemen", benadrukt Van Gucht nog. "Zelfs tijdens de piek zaten de intensieve zorgen nog op 58 procent van hun capaciteit. Iedereen heeft de nodige zorgen gekregen, wat niet in elk land het geval is. Ik denk dat we op basis daarvan de aanpak moeten evalueren. Wie landen op dit moment vergelijkt, doet dat voor politieke redenen.”

Lees ook: Lang niet iedereen blij met gedeeltelijke heropstart onderwijs: “Ik kan leerlingen niet vastkleven aan een tegel” (+)
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francis Weets

  Media brengt de mensen in de war. Hoe meer meningen hoe meer verwarring. Beperk jullie tot een aantal vaste experten die communiceren.

 • Gino Sinnesael

  Dit zijn we toch al gewoon? Als het goed uitkomt, gaan we vergelijken met het buitenland, anders niet. Misschien eens vergelijken met het buitenland hoeveel kapitale flaters er al geschoten zijn in deze coronacrisis? Mensen die terugkeren uit besmette gebieden zelfs niet onderwerpen aan een koortstest, de thriller van de mondmaskers, onduidelijke en onlogische beslissingen ...

 • Raoul Rouma

  Cijfers van vandaag 241 doden, met of zonder gezondheidscentra? Indien je appels met peren blijft vergelijken, heb je in feite geen cijfers, U mag dat dus het beste systeem vinden maar dan enkel om het falen goed te praten. De regels van het spelletje mag je tijdens het spel niet veranderen en jullie doen niets anders. Eerlijk duurt nog steeds het langst.

 • Alfons de Mûelenaere

  Beste , Dat is een opmerking die tot niets strekt, België is een van de meest lakse landen. Kijk eens naar de Aziatische landen en hun voorschriften. Hier doet iedereen wat hij wil en betaald braaf de boetes. Dat er tot op heden nog geen verplichting is voor maskers is een van de grootste fouten. Niet voor je zelf maar voor de mensen die je kruist. Geen boetes maar werkstraffen.

 • Gerard Braeckmans

  Er is zoveel informatie, zoveel tegenspraak, zoveel constante veranderingen dat het niet meer overzichtelijk is. Men zou eens een keer alles op een rij moeten zetten en zeggen hoe het er in realiteit voorstaat. Niet 'als', misschien, het zou kunnen, enz.