Van Gucht: “Twee procent van reizigers die uit rood gebied terugkeren, is besmet”

Toeristen in het Franse Saint-Malo.
AP Toeristen in het Franse Saint-Malo.
Van de reizigers die deze zomer uit rood gebied zijn teruggekeerd, bleek 2 procent besmet te zijn met het coronavirus. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in een interview met De Zondag.

"Ons instituut heeft er net een eerste statistiek van gemaakt. Op 1.200 tests die zijn uitgevoerd bij mensen die uit een rood gebied terugkeerden, bleken er 22 besmet met corona. Dat is 2 procent: niet zo heel veel, maar het is toch ook niet niks", aldus Van Gucht. 

Goede hoop

De komende weken wordt dat percentage verder in het oog gehouden. Van Gucht zegt voorts dat hij er goede hoop op heeft dat een vaccin tegen het virus ons zal toelaten om terug te keren naar een veel normalere maatschappij, al denkt ook hij niet dat vaccins het coronavirus volledig gaan tegenhouden.


De grootste bedreiging voor onze toekomst is volgens de viroloog een coronamoeheid. "Ik vrees dat het draagvlak bij de bevolking zal afkalven. Je zal meer stemmen krijgen die de zaak in twijfel trekken, die zeggen dat het allemaal zo erg niet is (...). Je kunt als overheid wel ondersteunen en regels installeren en handhaven, maar het zijn wijzelf die door ons gedrag het verschil maken. We moeten ook opletten met een teveel aan berichten over corona in de media. De mensen denken soms, daar zijn die virologen weer. En ik kan dat perfect begrijpen", besluit Van Gucht.

Bekijk ook: Van Gucht roept op om mondmaskers niet overal te verplichten

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: Geld voor wetenschappelijk onderzoek komt steeds vaker van bedrijven en particulieren: “Dit laat ons toe ‘out of the box’ te denken” (+)
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emiel Vandeplas

  Correctie : twee procent van degenen, die zich laten controleren, zijn positief. 2 op 100 is rekenkundig 2000 op 100.000. Tien maal een reden om lockdown ofwel zeker terug keer weigeren.

 • Pieter Verhulst

  Dat is dus beduidend hoger dan thuisblijvers. Over heel de periode 8 op 1000 Belgen. Sinds Lockdown 2 op 1000. Na reis 20 op 1000. En maar in een vliegtuig kruipen denkend dat je maskertje daar helpt. Destijds in allerijl moeten terugkeren met 20 op vliegtuig toen zat schrik er goed in. Nu met 250 op vliegtuig voor de fun.

 • Freddy Knes

  Van Gucht heeft het door en had het al door

 • Danny Sioncke

  Hebben we ook cijfers uit "Staycation"-eigen land om mee te vergelijken? En cijfers over de mensen die uit een groen, geel of oranje land terugkeren?

 • peter maas

  Er zullen er meer besmet geraken als deze mensen in België bleven en niet naar het buitenland gingen mr de Gucht!